Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crkva Svetoga Nikole u Pittsburghu

Najstarija hrvatska crkva u Americi postaje oglasni prostor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crkva Svetoga Nikole u Pittsburghu u Pennsylvaniji, koja se smatra najstarijom hrvatskom crkvom u Americi, prodana je jednoj marketinškoj tvrtki nakon neuspješnog nastojanja da se pretvori u muzejski prostor, izvijestio je lokalni list Pittsburgh Tribune-Review.

Crkva stara 108 godina, koja je ispražnjena 2004., prodana je marketinškoj tvrtki Lamar Advertising koja se bavi jumbo-plakatiranjem na otvorenim prostorima, najviše uz auto-ceste, piše list iz Pittsburgha, prenosi u četvrtak Glas Amerike (VoA). Većina hrvatskih vjernika, odnosno njihovih potomaka, odselila se iz ovog dijela Pittsburgha u predgrađa, no etničke udruge iz Pittsburgha željele su u praznoj crkvi otvoriti muzejski prostor, koji bi predstavio povijest useljavanja na američki kontinent te kulturno nasljeđe europskih imigrantskih zajednica.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti"

Crkva kategorozirana kao povijesni spomenik

Crkva Svetoga Nikole, koja je kategorizirana kao povijesni spomenik, bila je poznata po mozaiku Maxa Vanke koji prikazuje povijest hrvatske zajednice u Americi. Na prozorima crkve su vitraži s hrvatskim i američkim nacionalnim simbolima, piše Pittsburgh Tribune-Review. Svećenik Daniel Whalen iz župe u kojoj se nalazi crkva Svetoga Nikole, izjavio je za Philadelphia Inquirer, vodeći dnevni list u Pennsylvaniji, da će ugovor s tvrtkom Lamar Advertising biti zaključen kroz mjesec dana.

Whalen je dodao kako je prednost posla s tom tvrtkom što je njegova župa dobiva gotovinu, koja joj je važna jer u posljednjih deset godina na održavanje i osiguranje zdanja potrošila pola milijuna dolara. Inače, zgrada je potpuno prazna, a većina je predmeta već prije više godina preseljena u jednu crkvu u predgrađu Pittsburgha, gdje danas živi glavnina hrvatske zajednice u tom gradu.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene