Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najnovija poskupljenja udar na standard građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog najnovijih poskupljenja prehrambenih proizvoda, energenata i komunalnih usluga Vlada može očekivati realne zahtijeve za povećanjem plaća i mirovina, upozorili su predstavnici sindikata na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Prema riječima dopredsjednika GSV-a iz redova sindikata Stjepana Kolarića hrvatski građani za hranu, komunalne usluge i energente troše oko 60 posto kućnih budžeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uputili prijedlog HUP-u Osijek osniva gospodarsko-socijalno vijeća Slika nije dostupna GSV jednoglasan oko zabrane pušenja

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca složili su se da se rješenje rasta cijena komunalnih usluga nalazi u ovlasti općina i gradova.

Budući da se odluke o cijenama komunalnih usluga donose na lokalnoj razini, po mišljenju GSV-a, nužno je odgovarajućim savjetodavnim tijelima omogućiti sudjelovanje u utvrđivanju prethodnog mišljenja o razlozima i opravdanosti prijedloga za donošenje tih odluka.

Jedinicama lokalne samouprave predloženo je da u okviru svojih nadležnosti preispitaju i usklade odgovarajuće mjere socijalne politike za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva.

GSV je mišljenja da je prioritet Hrvatske u predstojećem razdoblju povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje te povećanje udjela domaćih proizvoda u ukupnoj domaćoj potrošnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Govoreći o najavljenom izjednačavanju cijena smještaja u državnim i privatnim ustanovama socijalne skrbi potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor rekla je kako prije potpisivanja tog sporazuma treba razmotriti još neke detalje.

Sindikalci su se usprotivili kvotama za novo zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za iduću godinu.

Ovogodišnja kvota za novo zapošljavanje stranaca iznosila je 2.613 radnih dozvola, a za iduću godinu predlaže se 5.938 radnih dozvola.

Istovremeno se predlaže i povećanje godišnje kvote za produženje već izdanih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za 500 dozvola, pa bi iduće godine 2500 stranih radnika moglo produžiti već izdane dozvole za rad u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene