Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške posljedice

Roditelji, oprez! Najmanje šestero djece završilo u bolnici zbog trovanja "novim" jeftinim drogama

Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Šestero djece u manje od tjedan dana završilo je u osječkoj bolnici zbog trovanja takozvanim novim drogama koje su jeftine i lako dostupne. Posljedice su teške, a konzumiranje umjetno stvorenih droga može završiti i kobno.

Pojavila se nova pošast među mladima u Hrvatskoj, ali i cijelome svijetu. U pakiranjima osvježivača zraka aromatične trave namočene su sintetičkim drogama.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

"Više od 670 supstancija novih se identificira preko sustava ranog upozoravanja jer te droge imaju iste učinke već postojećih komercijalnih droga, a jeftinije su i dostupnije", govori stručnjak za droge Dubravko Klarić.

Pakiraju se u osvježivače zraka i kako jedni završe na crnoj listi, kemijski se spoj minimalno mijenja i onda opet plasira na tržište.

"Takvih legalnih mjesta za prodaju te vrste droge trenutačno nema na području naše županije. Imali smo ove godine dvije zapljene u količini nekakvih 150 grama sintetskih kanabinoida", govori Hari Brnad, voditelj Službe kriminaliteta droga PUPG Rijeka.

Zaplijenjeno je to kod dilera, a ove droge mladi lako nađu i na internetu.

Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Kod njih je prisutan tzv. nerealni optimizam jer smatraju da im se ništa neće dogoditi, da oni u svakom trenutku mogu prestati i da nema nikakve opasnosti za njihovo zdravlje", objašnjava psihologinja Nataša Šepić Adamec.

Nažalost, to nije istina. Od 2014. do 2016. u Hrvatskoj su zabilježena 43 teška trovanja i jedan smrtni slučaj povezani s novim drogama.

"Simptomi intoksikacije najčešće su crvenilo lica, mučnina, povraćanje, lupanje srca, poremećaji svijesti koji mogu ići s osjećajem fizičke obamrlosti, pa hodaju kao zombiji", govori specijalist za bolesti ovisnosti KBC-a Rijeka, dr. Tomislav Lesica.

Sve počinje u obitelji, ističu stručnjaci koji pozivaju roditelje na dodatan oprez.

Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasne nove droge (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Za svaku sumnju postoji određena reakcija. Ako roditelji dođu do toga da trebaju provjeravati mokraću djeteta, savjetovala bih im da prvo se posavjetuju sa nekim stručnjakom koji bi im mogao reći je li to u određenom trenutku potrebno ili nije", kaže socijalna pedagoginja Nana Gulić.

Nove, sintetičke droge i do sto puta su jače od klasičnih, a na udaru su im uglavnom djeca od 13 do 17 godina. Stoga se bitka ilegalnih proizvođača i državnih institucija na području cijele Europe nastavlja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene