46 kućanstava u izoliranim dijelovima Hrvatske napokon je dobilo električnu energiju.


Postavljanjem solarnih ploča, zasvijetlilo je stanovnicima koji struju nikad nisu imali ili su je izgubili tijekom rata. Najveći dio elektrifikacije dovršen je upravo ovih dana.

Vezani članci Ilustracija Jedna europska država uputila važno upozorenje svojim građanima: "Nikad ranije nismo bili u ovoj situaciji" Marko Primorac Primorac otkrio hoće li se uskoro ići na rasterećenje plaća, prognozirao i nadolazeću utakmicu: "Proračun to ne može izdržati"

Voštanice u Miloševu domu zauvijek postaju prošlost. Ponosno se otvara hladnjak, sada ima i tople vode u bojleru, a napokon se gleda i čudo zvano televizor. "Ne znam kako bi moga u ovom momentu i govoriti, tako sam sretan!", kaže Miloš Đekić iz Vraca. Nedavno se djedu doselio i unuk koji je i sam iskusio život bez struje.

Ostat će im i solarne ploče koje su postavljene kroz projekt UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša i lokalnih uprava.

Elektrifikacija je provedena u 5 županija, i to u 46 kućanstava, što je stajalo 3 milijuna kuna. "Mogu reći da je na razini cijelog projekta otprilike 15 puta jeftinije ispalo postaviti ove sustave, ovih 46 sustava, nego što bi koštala obnova elektroenergetske mreže", kaže Mislav Kirac iz UNDP-a.

Ta mreža do nekih izoliranih krajeva nikad nije ni stigla. "To se u suštini sve svodi na to da je preskupo voditi nekoliko kilometara mrežu, na kraju krajeva, zbog 2-3 kućanstva", kaže Nataša Turbić, gradonačelnica Gračaca.

"Zadarska županija ima najveći broj kućanstava u odnosu na projekt koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj, a kućanstva se nalaze na području Grada Benkovca, Grada Obrovca i Općine Gračac", ističe Daniel Pavić iz UO za gospodarstvo Zadarske županije.

Svako kućanstvo dobilo je ovakve solarne jedinice koje su dostatne za proizvodnju električne energije za kućanske aparate poput televizora, hladnjaka i bojlera, naravno, i rasvjete. Hranu je dosad hladio na prozoru, novi hladnjak mu je još uvijek omotan najlonom, ali zasvijetlilo je ovih dana i Iliji.

Za blagdane je zato stigao najljepši poklon - ulazak u 21. stoljeće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju