Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovaj srpanj topliji od prosjeka

Najjači udar toplinskog vala između četvrtka i nedjelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku pogodio je pljusak, zbog čega će mnogi ove noći mirnije spavati.

Zagreb je danas bio na vrhu ljestvice najtoplijih gradova u Hrvatskoj. Bilo je 34 stupnja Celzijevih, koliko i u Karlovcu i Sisku. U mnogim mjestima živa se penjala do 33 stupnja. No, nakon pljuska temperatura bi se mogla malo smanjiti, rekao je Milan Sijerković, meteorolog Nove TV. U Zagrebu bi tako temperatura mogla biti dva stupnja niža nego danas.

Pročitajte i ovo Pogled s Medvednice na maglovito podnožje Lekcija iz meteorologije Neuobičajene razlike u temperaturi, na Sljemenu toplije nego u Zagrebu: Evo što se događa Slika nije dostupna Nova vremenska nepogoda Za vikend novi snijeg, temperature će pasti do -10 stupnjeva!

Ovako visoke temperature nisu uobičajene za srpanj. Ovogodišnji srpanj za 3 do 4 stupnja topliji je od prosjeka prema statističkim podacima. Dosad najviša srpanjska temperatura zabilježena je u Karlovcu 1950. godine. Karlovčani su se tada nosili s rekordnih 42 stupnja. I Zagreb se te iste godine borio s temperaturama iznad 40 stupnjeva.

Najviša ikad zabilježena temperatura zabilježena je u kolovozu u Pločama prije 30 godina. Živa se tada na termometru penjala i na skoro 43 stupnja. Najtopliji dio vrućinskog vala, koji nas je pogodio, očekuje se između četvrtka i nedjelje. Temperatura će u subotu biti oko 37 stupnjeva, no spustit će se u nedjelju kada će se puno lakše disati. Tada nas očekuju i 8 do 9 stupnjeva niže temperature, odnosno bit će oko 28 stupnjeva Celzijevih.

'Manje raditi, puno piti i pripaziti na izlaganje UV zrakama', savjet je Milana Sijerkovića za građane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene