Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplavljena područja

NAJGORE na karlovačkom i velikogoričkom području, odsječena sela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupa u Karlovcu izlijeva se na prometnice, polja i okućnice. Izlila se i Lomnica na velikogoričkom području.

Ako imate snimke ili fotografije poplave, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna BEZ NOVIH POPLAVA Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

U Karlovcu su jutros proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Zbog izlijevanja Kupe na prometnicu u Koritinji zatvorene su državne ceste D36 Šišljavić-Koritinja, D6 kod Okića, G. Pokuplje – Levkušje, u Logorištu, Mala Švarča te mnoge lokalne ceste. Pod vodom je i dio državne ceste D6 u Okiću kod Vojnića, jer je i Radonja s pritokama previsoka za svoja korita.

Naša reporterka Ivana Ivanda na tom je području susrela muškarca koji je automobilom jutros izašao iz svog sela, a kada se pokušao vratiti kući nekoliko sati nakon toga, nije mogao. Njegovo selo, odsječeno je poplavom od glavne ceste. Očekuje se da bi sela Koritinja i Šišljavić od ostatka karlovačkog područja mogla biti odsječena i desetak dana.

FOTO Izlijevaju se rijeke, obilna kiša izaziva VELIKE probleme!

U Karlovcu je pod vodom Obala Trnskog, poodvožnjak Ilovac, a na terenu su još od jučer popodne ekipe za promatranje stanja i interventne ekipe vatrogasaca i komunalnih poduzeća. Slika je ista kao prije godinu dana - pod vodom su karlovačka naselja Logorište, Mala Švarča, Mostanje, Gornje Mekušje, a u opasnosti su i Brodarci te naselja na lijevoj obali Kupe.

Moguć vodostaj Kupe od 8 metara

U Karlovcu su pod vodom velike površine nebranjenih prigradskih naselja i sela na lijevoj obali Kupe, te je u 8 sati zatvorena državna cesta D1 zbog izlijevanja Radonje u Donjem Budačkom te u Tušiloviću i Okiću. Postoji mogućnost da vodostaj Kupe kod Karlovca dosegne i osam metara, zbog čega iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda pozivaju sve mjerodavne službe da se maksimalno angažiraju kako bi u naredna 24 sata stanje održali najboljim što se može.

Maksimalni vodostaj Kupe u siječnju prošle godine, kada je Karlovac s okolicom imao velike probleme s poplavama, bio je 784 centimetara, a rukovoditelj Centra Zoran Đuroković iz poplavljenog karlovačkog naselja Logorište danas upozorava kako bi u večernjim satima vodostaj Kupe mogao dosegnuti i osam metara.

Zbog toga poziva županijski i gradski stožer, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje te sve interventne službe da pomognu građanima, a građane na izniman oprez u naredna 24 sata.

Ustvrdio je kako je ponavljanje ekstremnih meteoroloških prilika znak da na karlovačkom području treba završiti gradnju sustava za obranu od poplava, jer to nalažu sve ekstremnije hidrološke prilike.
"Naravno da svaki sustav djeluje ako je cjelovit, a prilike u Karlovcu pokazuju da je ispravna zacrtana koncepcija obrane od poplave, ali gradnja objekata nikada nije završena", poručio je Đuroković.

Voda ulazi u kuće

Nakon obilnih padalina na području Grada Velike Gorice došlo je do začepljenja odvodnih kanala i prelijevanja vode preko cesta. Angažirane su vatrogasne postrojbe Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice – 16 DVD-a. Vatrogasne postrojbe radile su na ispumpavanju vode iz poplavljenih kuća u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec. Unatoč velikim naporima vatrogasaca voda je uspjela prodrijeti u neke kuće u navedenim mjestima. Unatoč naporima vatrogasaca, voda je jutros prodrijela u dio kuća na velikogoričkom području, a najkritičnije je u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec, pri čemu je srušen 25 godina star rekord po količini oborina na tom području.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje priopćio je kako je zbog obilnih padalina na području Velike Gorice došlo do začepljenja odvodnih kanala te prelijevanja vode preko cesta.

Angažirane su postrojbe gradske Vatrogasne zajednice te 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji predstavnici ispumpavaju vodu iz poplavljenih kuća. U suradnji s Hrvatskim vodama i poduzećem za obranu od poplava Lapor, na ugrožena područja dostavljena je veća količina pijeska i vreća za izgradnju zečjih nasipa koji se grade tijekom jutra.

U Buševcu stagnira voda, ali je došlo do ugroze drugih mjesta u području Turopolja te u Ogulincu gdje voda prijeti kućama. U obranu od poplave angažirana su sva gradska komunalna poduzeća. Sastanak velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje sazvan je za 13:30 sati u gradskoj upravi, na kojem će biti i predstavnici Hrvatskih voda, iz kojih najavljuju da se glavni vodeni val očekuje oko 13 sati u Zagrebu, a oko ponoći na velikogoričkom području. Za sada je uvedeno pripremno stanje za područje Velike Gorice.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene