Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ SE TRAŽI I U LJEKARNAMA

Slavonci se bore s komarcima, ali i Dalmatince je napala slična pošast: "Treba jako dobro sve pregledati..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rast turizma nekima u Dalmaciji je zagorčao život, ali i bavljenje tim poslom. Jedna od negativnih strana koja muči neke Dalmatince su stjenice.

U apartmanima i hotelima teško ih se riješiti. A sve je više osoba koje traže pomoć u ljekarnama zbog njihova ugriza. Čistoća i urednost u ovom su luksuznom splitskom hotelu prioritet. Pazi se na svaki detalj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu

"Prije dolaska i nakon odlaska gostiju provjeravamo čistoću konstantno, provjeravamo sobe, nakon svakog odlaska gosta sobe se generalno čiste", kaže Hrvoje Stošić, voditelj hotela.

No, u nekim apartmanima i hotelima pojavile su se neugodne stjenice. Teško se uklanjaju iz apartmana, soba i kuća. Grizu goste i sišu krv, od čega ostaje i neugodan osip. Sve je više ljudi koji idu po lijek.

"Možemo primjetiti zadnjih desetak dana izuzetno veliku potražnju za antihistaminicima. Svakako preporučujemo dodatnu higijenu prostora", rekla je Andrea Pavela, magistra farmacije.

Stjenice se mogu prenijeti odjećom, obućom, prtljagom... "Treba jako dobro pregledati prostor, štokove, utičnice. Ako se to primijeti, odmah zvati tvrtku za dezinsekciju. Moj savjet je da to ne radite sami. Stjenice su osjetljive na temperaturu, ono sve što se može prati treba prati na temperaturi iznad 45 stupnjeva", rekla je Vesna Barišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

I dok se Slavonci bore s komarcima, Dalmatinci imaju posla sa sličnom pošasti.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene