Rast turizma nekima u Dalmaciji je zagorčao život, ali i bavljenje tim poslom. Jedna od negativnih strana koja muči neke Dalmatince su stjenice.

Galerija +0 Turisti, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

U apartmanima i hotelima teško ih se riješiti. A sve je više osoba koje traže pomoć u ljekarnama zbog njihova ugriza. Čistoća i urednost u ovom su luksuznom splitskom hotelu prioritet. Pazi se na svaki detalj.

Vezani članci PR Od danas vam komarci više neće prilaziti! Požari - 2 Milijuni otišli na obranu od požara, a buktinja više no ikad: "Znate što meni žena napravi dok ne pokosim travu... jao"

"Prije dolaska i nakon odlaska gostiju provjeravamo čistoću konstantno, provjeravamo sobe, nakon svakog odlaska gosta sobe se generalno čiste", kaže Hrvoje Stošić, voditelj hotela.

No, u nekim apartmanima i hotelima pojavile su se neugodne stjenice. Teško se uklanjaju iz apartmana, soba i kuća. Grizu goste i sišu krv, od čega ostaje i neugodan osip. Sve je više ljudi koji idu po lijek.

"Možemo primjetiti zadnjih desetak dana izuzetno veliku potražnju za antihistaminicima. Svakako preporučujemo dodatnu higijenu prostora", rekla je Andrea Pavela, magistra farmacije.

Stjenice se mogu prenijeti odjećom, obućom, prtljagom... "Treba jako dobro pregledati prostor, štokove, utičnice. Ako se to primijeti, odmah zvati tvrtku za dezinsekciju. Moj savjet je da to ne radite sami. Stjenice su osjetljive na temperaturu, ono sve što se može prati treba prati na temperaturi iznad 45 stupnjeva", rekla je Vesna Barišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

I dok se Slavonci bore s komarcima, Dalmatinci imaju posla sa sličnom pošasti.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju