Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbolji europski pršuti na jednom mjestu - u istarskom Tinjanu.


Na 7. međunarodno okupljanje pršutara stiglo je 30-ak najboljih proizvođača Europe. Razumljivo, nisu mu odoljele ni tisuće posjetitelja. Prvu fetu pršuta narezao je sam ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako su istarski pršuti postali hit u svijetu Slika nije dostupna 1000 kuna za kilogram pršuta

U Tinjanu će se ovog vikenda izrezati gotovo četiri tone pršuta. Uz to će se naravno služiti dobro domaće vino. Očekuje se preko 20 tisuća gostiju. Kušanje je najslađi dio sajma. Od stola do stola šire se primamljivi mirisi i okusi. Najslađi je odmah nakon rezanja.

'Najbitnije je na nož, da ga se lijepo tanko nareže, da ga se ne spali i svi gušti ostanu njemu', rekao je Daniel Kliba, pršutar. Bogatstvo ovog sajma leži u raznolikosti. Sedam zemalja, svaka sa svojim specifičnostima.

>> Već krajem godine istarski pršut mogao bi postati zaštićeni hrvatski proizvod

'Mi uzgajamo isključivo crne svinje i to na otvorenom, sušimo ih tri godine i hranimo prvo žitaricama, a u fazi debljanja žirom hrasta', ispričao je Antonio Miguele Hernandes, pršutar iz Španjolske. Prodaja ide izvrsno. Kvaliteta je ta na kojoj proizvođači svakodnevno rade.

Događaj koji nadmašuje sam sebe. Sirovina koja izaziva zazubice ne ostavlja nikog ravnodušnim. Oznaka izvornosti kruna je dugogodišnjeg truda. Zaštita u Europi zacrtani cilj. Odličan plasman proizvoda već ispunjena želja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook