Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKE RAZLIKE

Jedni plivaju u novcu, drugi krpaju kraj s krajem: Objavljena lista najbogatijih i najsiromašnijih općina

Aktualno Galerija Medulin - 3 Medulin - 3 Foto: DNEVNIK.hr Medulin - 2 Medulin - 2 Foto: DNEVNIK.hr Medulin - 1 Medulin - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najbogatiji i najsiromašniji dijelovi Hrvatske Galerija 1/4 >>
Najnovija analiza Instituta za javne financije pokazala je da su razlike između najbogatije i najsiromašnije općine u Hrvatskoj jako velike. Najbogatija je istarska Općina Medulin, a najsiromašnija Ribnik u Karlovačkoj županiji.

Medulin je najbogatija općina u Hrvatskoj. To je pokazala posljednja analiza Instituta za javne financije.

Ljiljana iz Medulina kazala je za Dnevnik Nove TV kako kako im je jako dobro i stvarno imaju sve, ali može se tu još puno toga napraviti.

Njezin sumještanin Joža dodaje da se non-stop gradi.

A svaka gradnja puni općinski proračun. U 2020. godini ova istarska općina imala je najveće ukupne prihode - čak 77 milijuna kuna.

Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin tumači kako najveći prihodi dolaze od komunalnih doprinosa, komunalnih naknada i poreza na potrošnju i ostalih poreza - prihodi od poreza. Iako je, napominje, turizam glavni pokretač. Mještanin dodaje kako je praktički 90 posto općine pod kanalizacijom.

Vjetar u leđa stiže i poduzetnicima. Donald Bulić, obrtnik kaže kako se svake godine dobiju poticaji za nabavku opreme, tko se javi - stvarno to puno znači.

Davor Zanini, poduzetnik, dodaje kako se prvo ulagalo u infrastrukturu.

"Pogledajmo vrtiće, škole, mislim to malo gdje, ja vidim da se toliko ulaže u osnovu svega i da će ljudi tu ostati i raditi", zaključuje Zanini.

Dio novca stigao je iz Europe.

Enco Crnobori iz Turističke zajednice Medulin navodi da je u posljednjih 15 godina doneseno jako puno novca iz europskih fondova i to se jako dobro iskoristilo: kroz komunalne tvrtke, javne ustanove, samu općinu i Turističku zajednicu.

Ukupan prihod Općine Medulin jednak je onom koji imaju 24 nasiromašnije općine zajedno.

Top lista najbogatijih općina po ukupnom prihodu izgleda ovako: na prvom mjestu je Općina Medulin, slijedi Općina Matulji, te na trećem mjestu Podstrana.

Pročitajte i ovo Kako troše lokalni čelnici? - 6 Otvoreni proračun Što su trošili, trošili su: Svi lokalni čelnici morat će pokazati svaku potrošenu kunu, a provjerili smo koji to već i čine

Pročitajte i ovo Vrhovine i Saborsko neki slušaju liječnike, a neki... Jedna općina je rekorder po cijepljenosti, druga po necijepljenosti: "Prijavljujemo se i za treću dozu", "Mislio sam i ja, ali kasno"

Onu drugu listu - najsiromašnijih  - predvodi Općina Ribnik s niti dva milijuna u blagajni, zatim Općina Zadvarje, te Pojezerje.

A dok se neki hvale, siromašni znaju u čemu je problem – loša demografska slika.

Dino Blažević, načelnik Općine Ribnik kaže kako bi nekim proizvodnim ciklusima, odnosno industrijom trebali obogatiti kraj koji bi omogućio ljudima da se doseljavaju tu i povećali broj stanovništva.

Ali i djece, jer kažu iako imaju odlične poticajne mjere, to očito nije dovoljno.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene