Najnovija analiza Instituta za javne financije pokazala je da su razlike između najbogatije i najsiromašnije općine u Hrvatskoj jako velike. Najbogatija je istarska Općina Medulin, a najsiromašnija Ribnik u Karlovačkoj županiji.

Galerija Medulin - 3 Medulin - 2 Medulin - 1 +0 Najbogatiji i najsiromašniji dijelovi Hrvatske

Medulin je najbogatija općina u Hrvatskoj. To je pokazala posljednja analiza Instituta za javne financije.

Ljiljana iz Medulina kazala je za Dnevnik Nove TV kako kako im je jako dobro i stvarno imaju sve, ali može se tu još puno toga napraviti.

Njezin sumještanin Joža dodaje da se non-stop gradi.

A svaka gradnja puni općinski proračun. U 2020. godini ova istarska općina imala je najveće ukupne prihode - čak 77 milijuna kuna.

Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin tumači kako najveći prihodi dolaze od komunalnih doprinosa, komunalnih naknada i poreza na potrošnju i ostalih poreza - prihodi od poreza. Iako je, napominje, turizam glavni pokretač. Mještanin dodaje kako je praktički 90 posto općine pod kanalizacijom.

Vjetar u leđa stiže i poduzetnicima. Donald Bulić, obrtnik kaže kako se svake godine dobiju poticaji za nabavku opreme, tko se javi - stvarno to puno znači.

Davor Zanini, poduzetnik, dodaje kako se prvo ulagalo u infrastrukturu.

"Pogledajmo vrtiće, škole, mislim to malo gdje, ja vidim da se toliko ulaže u osnovu svega i da će ljudi tu ostati i raditi", zaključuje Zanini.

Dio novca stigao je iz Europe.

Enco Crnobori iz Turističke zajednice Medulin navodi da je u posljednjih 15 godina doneseno jako puno novca iz europskih fondova i to se jako dobro iskoristilo: kroz komunalne tvrtke, javne ustanove, samu općinu i Turističku zajednicu.

Ukupan prihod Općine Medulin jednak je onom koji imaju 24 nasiromašnije općine zajedno.

Top lista najbogatijih općina po ukupnom prihodu izgleda ovako: na prvom mjestu je Općina Medulin, slijedi Općina Matulji, te na trećem mjestu Podstrana.

Kako troše lokalni čelnici? - 6 Što su trošili, trošili su: Svi lokalni čelnici morat će pokazati svaku potrošenu kunu, a provjerili smo koji to već i čine

Vrhovine i Saborsko Jedna općina je rekorder po cijepljenosti, druga po necijepljenosti: "Prijavljujemo se i za treću dozu", "Mislio sam i ja, ali kasno"

Onu drugu listu - najsiromašnijih  - predvodi Općina Ribnik s niti dva milijuna u blagajni, zatim Općina Zadvarje, te Pojezerje.

A dok se neki hvale, siromašni znaju u čemu je problem – loša demografska slika.

Dino Blažević, načelnik Općine Ribnik kaže kako bi nekim proizvodnim ciklusima, odnosno industrijom trebali obogatiti kraj koji bi omogućio ljudima da se doseljavaju tu i povećali broj stanovništva.

Ali i djece, jer kažu iako imaju odlične poticajne mjere, to očito nije dovoljno.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju