Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na što će ih potrošiti?

Nagrađen rad i trud: Hrvatske znanstvenice dobile stipendije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika ostvarenja na području zdravstva možda nam donose i mlade hrvatske znanstvenice koje su, za svoj istraživački rad, dobile stipendiju Žene u znanosti. Svaka od njih bavi se drugačijim područjem, a cilj im je isti - unaprijediti kvalitetu života.

Nikolina Novosel, Galja Pletikapić, Martina Malnar, dobitnice su stipendije od 4.000 eura. Martina istražuje nastanak Alzheimerove bolesti. Galjino istraživanje uključuje nanotehnologiju i procese u moru. Nikolina se usavršila u primjeni magnetskih nanočestica, koje primjerice, služe za izradu magnetske rezonancije.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Iako je potrebno puno vremena kako bi došle do željenih rezultata, djevojkama to nimalo ne smeta. Jer, kako kažu, znanost je njihova velika ljubav.

>> Josipović primio 27 top studenata: 'Pamet će biti glavni faktor uspjeha'

'To je nešto u čemu sam riba u vodi. Tako da ne smatram da je to nešto jako teško, ali da, iziskuje puno truda, morate biti vrijedni, morate raditi, ali na kraju dođe i nagrada. Recimo, ovo je dobar primjer', kazala je Martina.

Svaka je znanstvenica dobila stipendiju Loreala i UNESCO-a u iznosu od četiri tisuće eura. Već znaju kako će novac potrošiti. 'Da što prije i lakše završim svoj doktorski rad, te ću je vjerojatno utrošiti da odem na neki važan Međunarodni kongres', rekla je Galja. 'Pomoći će mi recimo za moje daljnje znanstveno usavršavanje', kaže Nikolina.

'Mislim se nagraditi. To definitivno. Vjerojatno nekim putovanjem ili nešto, jer je to moja strast', kazala je Martina. Mlade znanstvenice čeka dovršavanje doktorata. A kako je krenulo, zasigurno i važna znanstvena otkrića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene