Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslovanje prioritet broj 1

Jurčić: Podravci se neće dogoditi ništa loše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadzorni odbor Podravke sastao se po prvi put nakon uhićenja šestorice čelnika Uprave koprivničkog diva, a daljnje poslovanje tvrtke bit će jedna od glavnih tema sastanka.

Kako doznajemo, mirovinski fondovi, koji imaju značajnog udjela u Podravci, tražit će veće učešće u nadležnosti nadzornog i upravnog odbora te micanje politike iz te tvrtke. No, to bi mogao biti težak zadatak, s obzirom na činjenicu da je ona u 25-postotonom vlasništvu države. Imenovanje Ljube Jurčića za novog šefa Nadzornog odbora Podravke, morat će još neko vrijeme pričekati, jer prvo mora ići u saborsku proceduru. Uprava Podravke ne može donositi u ovom trenutku neke bitne odluke, no sam Jurčić u tome ne vidi nikakav problem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I službeno postao predsjednik NO-a Jurčić na čelu Podravke i traži smjenu pritvorenih menadžera Slika nije dostupna Očekivana vijest Jurčić: Pritvoreni menadžeri Podravke moraju biti smijenjeni

>> Priča oko ostavke Polančeca gotova do četvrtka?

'Uprava svaki dan ne donosi strateške odluke, važne za firmu, za poduzeće. Isto tako radnici, zaposlenici rade normalno svoj posao, ne pitajući svaki dan upravu što moraju raditi. Uostalom, uprava može bit na službenom putu, tjedan dva, ili na godišnjem odmoru, da uprava funkcionira normalno. Tako da apsolutno se neće ništa dogoditi loše, osim percepcije koja se stvara u javnosti, donekle kod dobavljača i kupaca, a najviše kod financijera. Onaj uobičajeni postupak je da se formira privremena uprava na neki određeni rok ili da se nekim od izvršnih direktora daju pojedina ovlaštenja koja inače ima uprava', objasnio nam je Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke.

U nadzornom odboru sami prijatelji politike

Jurčić smatra da suštinsko rješenje treba donijeti u roku od dva mjeseca, do kada će i uprava izići iz pritvora, a i on će moći povući svoj prvi potez. 'Kontrola financijskih tijekova, financijskih prihoda, prije svega financijskih obveza, uprava bi trebala predočiti nadzornom odboru. To je ono što se može napravit u kratkom roku', istaknuo je Jurčić.  U nadzornom odboru, sjede sami prijatelji politike. Polančecovu struju navodno predvodi Ksenija Horvat, predstavnica radnika, a tu je i Nikola Gregur, lokalni HDZ-ov dužnosnik i bivši koprivničko-križevački župan. Dražen Sačer, liječnik RK PodravkeVegete, kluba pod Polančecovim utjecajem pa Branko Vuljak, rodom iz Đelekovca, baš kao i Polančec. Na Friščićevoj su strani navodno njegova osobna liječnica Karmen Antolić, te Damir Kovačić. Podravku nadziru i dekan ekonomskog fakulteta Darko Tipurić te predstavnik obveznog mirovinskog fonda Dubravko Štimac, a tu su još Marinac u ostavci te novoimenovani Jurčić i Javorović.

'11 članova Nadzornog odbora ne može biti efikasno'

'Vjerojatno će biti i prijedog o restrukturiranju broja članova nadzornog odbora, jer mislim da 11 članova nadzornog odbora ne može bit efikasno', zaključio je Jurčić. No utjecaj politike na Podravku, s obzirom na 26-postotni udio države, teško očekivati, jasan je i Jurčić. 'Ovdje je zapravo politika donijela glavnu političku odluku i mojim imenovanjem da je cilj poslovanja Podravke povećanje njene efikasnosti u dugom roku', dodao je na kraju Jurčić. Do tada, radnici će, nastaviti raditi kao da im je, šali se Jurčić, uprava na službenom putu.

Iako Podravku trese afera kakvu ne pamti, zanimljivo je za spomenuti kako njezina dionica ostaje stabilna te čak bilježi i lagan rast, s trenutnom cijenom od tristotinjak kuna. Valja spomenuti kako su 1999. godine Podravka i Agrokor bili na istoj razini, no zbog utjecaja politike na Podravku i najnovijih malverzacija, danas to više nije slučaj.

>> Friščić: Ostavka Plančeca? On je prvi na potezu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene