Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

SVE JE SPREMNO

Nadbiskup Eterović: Molimo se da kanonizacija Stepinca bude što prije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu, komentirao je za Novu TV poruke pape Franje. Nadbiskup Eterović bio je nuncij u Ukrajini, a djelovao je u vatikanskim diplomatskim predstavništvima u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi.

Gost u Dnevniku Nove TV bio je nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu.  

Pročitajte i ovo Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Glavna poruka Pape u obraćanju "Gradu i svijetu" bila je usmjerena na krizna žarišta, na ratna područja. Kakva je vaša poruka, kako vi iščitavate Papine riječi?

To je logično da Papa govori o miru jer Isus Krist uskrsli je pozdravio svoje apostole s "mir vama" i taj pozdrav je upućen svim kršćanima. Bogu hvala, ovaj Uskrs slavimo sa svim kršćanima, i s katolicima, protestantima i pravoslavcima. Papa Franjo je biskup rimski i poglavar Katoličke crkve, zato je normalno da on kao vjerni sluga Isusa Krista naviješta mir i Sveta Stolica se angažira veoma aktivno u promicanju mira u cijelom svijetu koji nažalost obiluje brojnim ratovima i nasiljima. Sjetimo se terorizma koji je zahvatio ne samo Bliski istok nego i neke europske zemlje.

Ugledan ste crkveni diplomat, što Sveta Stolica može učiniti za naš hrvatski narod, ali i za susjedne narode, recimo one u Bosni i Hercegovini?

Prioritet je pastoralna djelatnost. Upravo je to specifikum Katoličke crkve u svim zemljama svijeta, pa također i u Hrvatskoj i u BiH. Ali Sveta Stolica je i subjekt međunarodnog prava i svojim diplomatskim kanalima može utjecati na pozitivan razvoj događaja u pojedinim zemljama. Na primjer, na širenje mira u svijetu, ali također stalno spominje političarima da ne smiju zanemariti etička i moralna načela u svojim djelovanjima. Što se tiče BiH veoma je važno da političari, svi odgovorni u društvu, poštuju međunarodno pravo i ljudska prava, a budući da je BiH specifična država vrlo je važno da se u njoj nalaze kao doma tri konstitutivna naroda i svi građani BiH. Ako ima problema među konstitutivnim narodima treba ih riješiti dijalogom, međusobnim uvažavanjem, a ne nadglasavanjem.

Papa često spominje grijehove crkvenih struktura, spominjao ih je i papa Benedikt. Bilo je toga i u prošlosti. Koja je vaša poruka u tom smislu?

Papa Franjo je upravo na Veliki petak izrazio žaljenje zbog grešnih struktura svijeta i Crkve, zbog crkvenih ljudi koji su zgriješili i time načinili sablazan vjernicima i onima koji traže istinu, koji je za nas uskrsli Gospodin. Jedini put, to nam pokazuje uskrsli Gospodin, je put sv. Petra koji je sagriješio i izdao Isusa, ali se onda obratio, zadobio Isusovo oproštenje i postao njegov svjedok i postao prvi Papa, rimski biskup. Svi mi moramo se obratiti Isusu gospodinu i svatko na svoj način dati doprinos da budemo autentični kršćani, svatko prema svom pozivu. Osobito laici, njih je najviše, ali također i članovi klera, svećenici, redovnici, biskupi i sam Papa.

Sjetimo se na Uskrs i blaženog kardinala Stepinca. Kad se očekuje proglašenje njegove svetosti?

Baš je kardinal Stepinac primjer tog kršćanina koji je ostao vjeran Isusu Kristu u progonstvima i zadobio je već nagradu. Na neki način je uskrsnuo, to predstavlja beatifikacija, prvi stupanj priznavanja njega kao primjera za druge ljude. Očekujemo kanonizaciju, molimo se da to bude što prije, a nadajmo se da će to biti u dogledno vrijeme, kada Sveti Otac to odluči. Već je gotovo sve spremno, ali je još potrebna odluka vrhovnog pastira Katoličke crkve.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene