Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kornati bi ove godine mogli srušiti sve svoje dosadašnje rekorde.


Jedan od najvećih jadranskih bisera, Nacionalni park Kornati slavi 35. obljetnicu osnutka, a turista je više nego ikad.

Arhipelag, koji na godinu posjeti 110 tisuća posjetitelja ovog bi ljeta mogao srušiti svoje dosadašnje rekorde.

Kad se plavo i sivo pretvore u doživljaj, onda znate da ste u jednom od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova. Aripelag koji se sastoji od 89 otoka, otočića i hridi za posjetitelje i nautičare pravi je mamac.

Svakog ljeta na Kornate stiže sve više posjetitelja.
'U zadnjih 5, 6 godina vrti se broj posjetitelja između 100, 110 tisuća. Cijenim da ćemo ove godine premašiti tu brojku za 10 posto što nas svakako ustoličuje na naše treće mjesto po posjećenosti nacionalnih parkova', kaže Josip Zanze, ravnatelj NP Kornati.

'Nešto se veliko događa na hrvatskom otoku Lošinju'

Vezani članci Tegljenje trajekta kojemu je jedan motor prestao raditi (Foto: Dnevnik.hr) Dok remorker tegli trajekt prema Splitu putnici krate vrijeme uz pjesmu i ples: "Valovi su veliki, put bi mogao potrajati i 20 sati" Slika nije dostupna Čarolija kornatskog arhipelaga

Okomite litice, poznatije kao krune, najpopularniji su dio parka. Za većinu posjetitelja Murter je polazna točka za Park, od čije površine samo četvrtinu zauzima kopno.

Šime Ježina, direktor TZ Murter Kornati ističe:
'Manje ljudi zna, na tome radimo posebno, da su uglavnom Murterini vlasnici cijelog tog otočja, što je specifična stvar. Znači cijeli kopneni dio NP je privatno vlasništvo, što je opet posebna priča i simbioza.'

Velika, 35. obljetnica NP Kornati slavi se uz gostujući orkestar iz Luksemburga, domaću klapsku pjesmu, ali i domaće delicije, srdele i tunu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook