Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje rođenja Radića

'Načelo socijalne pravde dio je ostavštine braće Radić'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a i potredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić, na obilježavanju rođenja braće Radić u Trebarjevu Desnom, podsjetio je na načelo socijalne pravde, koje je jedna od temeljnih ostavština nauka braće Radić, te je s tim u vezi rekao kako državu treba voditi u interesu građana koji su ekonomski najslabiji.

'O tome trebaju voditi računa i oni koji izračunavaju poreze, koji odlučuju o doprinosima, oni koji vode računa o drugim davanjima i izdvajanjima, koji se često ne sjete tog načela socijalne pravde nauka braće Radić, a ono se kroz to manifestira i dokazuje na djelu', rekao je Friščić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sigurnosne službe Stiglo im UPOZORENJE! U Srbiji se spremaju nemiri?! Slika nije dostupna Problemi sa snom Otkrijte koja hrana pomaže da zaspete!

HSS je danas pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-poprsja braće Stjepana i Antuna Radića u njihovu rodnome mjestu Trebarjevu Desnom te prigodnim kulturnim programom obilježio 139. obljetnicu Stjepanova rođenja i 142. obljetnicu rođenja Antuna Radića, osnivača te stranke i povijesnih vođa hrvatskoga naroda. Današnji dan slavi se i kao Dan Sisačko-moslavačke županije. U Trebarjevu se okupilo nekoliko stotina članova izaslanstava HSS-a iz svih krajeva Hrvatske, predstavnici općine Martinske Vesi, županije i mnogih političkih stranaka.

Vijenac je na spomen-poprsja braće Radić prvi položio Friščić, koji je tom prigodom zahvalio svima koji su danas došli u to malo posavsko mjesto, na mjesto sjećanja na rođenje hrvatskih tribuna, učitelja, vođa i mučenika hrvatskoga naroda. Podsjetio je da je hrvatski narod u svojoj povijesti imao mnoge istaknute ličnosti koje nisu ostavile tako dubok, trajan i uvijek aktualan nauk kao braća Radić, i to zato što nisu imali vizije, ideje i dugoročnih ciljeva, za razliku od braće Radić, koji su sve to imali i koji su imali tu snagu koju danas nazivamo naukom braće Radić.

'Mi u HSS-u ponosni smo da smo nositelji i sljedbenici te Radićeve tradicije, da smo organizirani i djelujemo upravo na tom Radićevom nauku', rekao je. 'Temeljne su značajke nauka braće Radić to što su osvijestili hrvatskog čovjeka da može odlučivati o svojoj sudbini, o sudbini svojeg naroda i države', istaknuo je, dodajući da su braća Radić 'pokrenula tu snagu hrvatskog naroda i vratila vjeruju ljudima da su upravo oni ti koji su pozvani da mijenjaju odnose'. Posebno je istaknuo doprinos braće na očuvanju hrvatskog identiteta, tradiciji i vjeri za opstojnost našeg naroda 'jer je narod koji nema svoj identitet osuđen na asimilaciju i integraciju.'

'Mi smo generacija koja je mogla reći da je konačno ostvaren cilj njihovog nauka, a to je da budemo svoji na svome', rekao je Friščić, napominjući da je današnja generacija u procesu integracija u europske asocijacije te da ono što Hrvatska 'unosi u integraciju s Nijemcima, Francuzima, Englezima sigurno nisu velika trgovačka društva i golemi koncerni', ali ćemo, rekao je, u EU ući 'sa svojom kulturom, jezikom, tradicijom i vjerom, po čemu će nas drugi poznati i prihvaćati.'

Posebno je istaknuo da se Radićevih načela trebaju držati članovi HSS-a koji obnašaju dužnosti, vijećnici, načelnici, gradonačelnici, župani, zastupnici, državni tajnici i stranke.

Stjepan Radić rodio se 11. lipnja 1871. u obitelji seljaka u Trebarjevu Desnom, a njegov brat Antun rodio se tri godine prije, 11. lipnja 1868. Radići su u Hrastovici kod Petrinje 1904. osnovali Hrvatsku pučku seljačku stranku. U župnoj crkvi sv. Martina u Martinskoj Vesi, općinskome središtu služena je misa zadušnica za te hrvatske velikane. Pred spomen-poprsjima braće Radić u Trebarjevu Desnom danas je vijence položilo i izaslanstvo županije koje su vodili županica Marina Lovrić-Merzel i predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene