Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO ŠTITIMO GRANICU?

Hrvatska zaštićena kao tvrđava? "Izgradili smo potpuno novi sustav, ali ako im vjerujemo odakle su, dogodit će se ono što smo imali 2015. godine"

Zbog mogućih novih migrantskih ruta - niz država Europske unije dodatno pojačava svoje granice, diže ograde s ciljem sprječavanja ilegalnih ulazaka.

U Nacionalnom koordinacijskom centru pomoću 1000 kamera prate sva kretanja duž hrvatske granice. Kako Hrvatska štiti svoje granice provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja je o tome razgovarala s čelnim čovjekom za granicu, načelnikom Uprave za granicu MUP-a Zoranom Ničenom.

"Stanje na hrvatskoj granici i vanjskoj granici EU-a je mirno, stabilno. Od ovih događaja u Afganistanu ne bilježimo pojačani pritisak na bilo kojem dijelu granice. Upravo obratno, ove godine u prvih osam mjeseci bilježimo otprilike 33 posto smanjenje nezakonitih prelazaka", kazao je Ničeno.

"To govori o tome da je granica jača i čvršća i da je zaštita državne granice bolja, ali i o preusmjeravanju rute koja preko Srbije ide prema Mađarskoj, prema Rumunjskoj, Mađarskoj i Austriji. To govore podaci tih zemalja. I u Sloveniji je zabilježen pad nezakonitih migracija, a veliki je porast u Mađarskoj i Austriji", objasnio je Ničeno.

O pojačavanju granica

O pojačavanju granica, po uzoru na, primjerice, Poljsku, kaže kako Hrvatska stalno ulaže u razvoj tehničke opreme i razvoj kadrova granične policije.

"Mi smo prošli ukupni evaluacijski proces za primanje u Schengen, Europska komisija je potvrdila hrvatsku spremnost i mi u ovom trenutku raspolažemo sa značajnom tehnikom i više od 6500 policajaca. Očekujemo ih još 250 najesen. Izgradili smo potpuno novi sustav, drugačiji od onog koji smo imali 2015. godine i građani mogu biti potpuno mirni u smislu naše mogućnosti za zaštitu granice", istaknuo je Ničeno.

Za migrante koji pokušavaju ući iz BiH i Srbije navodi da ih je više tražitelja azila.

"Od početka ove godine do sada, tražitelja azila je bilo 1600. Inače je taj broj na godišnjoj razini oko 1900 do 2000. Bit će porast broja tražitelja azila, koliko smo do sada primijetili", dodao je Ničeno.

Bez dokumenata, tvrde da su Afganstanci

"Primijetili smo od 15.8. da je bilo 119 slučajeva tražitelja azila, u 92 slučaja su ti ljudi tvrdili da su Afganistanci. Oni su svi bez dokumenata, ako im vjerujemo odakle su - dogodit će se ono što smo imali i 2015., kad su svi tvrdili da su iz Sirije", rekao je Ničeno.

Smatra da Europa i sve organizacije, poput Frontexa, čvrsto stoje na stajalištu zaštite granica te da se ne smije dogoditi nekontrolirani val migranata i da će EU stati sa svim svojim državama članicama čvrsto stati iza susjednih zemalja Afganistanu kako bi prihvatili izbjeglice iz te zemlje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene