Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici su na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu podnijeli više od 350 amandmana, od kojih je Vlada na zatvorenoj sjednici u utorak prihvatila tek jedan četvero zastupnika HDZ-a koji su zatražili dodatnih deset milijuna kuna za Sveučilište Sjever.


Vlada je održala zatvorenu sjednicu na kojoj je usvojila amandman Vlade na prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kao i amandmane Vlade te izjašnjenje o amandmanima drugih predlagatelja na prijedlog državnog proračuna za 2020. godinu, priopćeno je iz Vlade.

Vezani članci Sjednica Vlade, ilustracija Plenković: ''Ako se nastavi trend, tijekom vikenda ćemo vidjeti što s mjerama nakon 1. veljače'' Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković otkrio dokad bi se trebalo cijepiti najugroženije stanovništvo, nema ništa protiv da se objavi tko je obnavljao kuće nakon rata

Prema dokumentima objavljenim na Vladinoj internetskoj stranici, Vlada je na prijedlog državnog proračuna za 2020. te projekcije za 2021. i 2022. reagirala jednim svojim amandmanom koji se odnosi na financijski plan Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), a kojim se ispravljaju tek brojke ukupnih prihoda i rashoda pa tako i viška (u 2021.) odnosno manjka (u 2022.).

Odbit će oko 350 amandmana

Sukladno odluci s današnje sjednice, predstavnici Vlade će u Saboru odbiti oko 350 zastupničkih amandmana, od čega su ih najviše podnijeli klubovi Mosta NL i SDP-a i njihovi zastupnici Miro Bulj i Gordan Maras, a prihvatiti tek jedan i to onaj zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka, Josipa Križanića, Sunčane Glavak i Damira Felaka.

Tim se amandmanom u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurava dodatnih 10 milijuna kuna za redovnu djelatnost Sveučilišta Sjever, koje će tako u idućoj godini raspolagati s ukupno 35,66 milijuna kuna (ranije je bilo planirano ukupno 25,66 milijuna kuna).

Preraspodjela 2,8 milijuna kuna

Tih dodatnih deset milijuna kuna osigurat će se smanjenjem u istom iznosu pozicije Ministarstva znanosti i obrazovanja na aktivnosti dodatnih sredstava izravnanja za decentralizirane funkcije.

Vlada će svojim amandmanom na prijedlog ovogodišnjeg proračuna preraspodijeliti 2,8 milijuna kuna za osiguranje potrebnih sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Tih 2,8 milijuna kuna bi se osiguralo unutarnjim preraspodjelama, odnosno za toliko bi se smanjila sredstva Ministarstvu financija, a povećala Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Uređenje zakona o blagdanima

Vlada je na zatvorenoj sjednici dala i prethodnu suglasnost svom predstavniku za prihvaćanje dva amandmana Kluba zastupnika HDZ-a na Konačni prijedlog zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, a kojima se nomotehnički uređuju dva članka tog zakona.

Tako se amandmanom na članak 1. odmah navodi koji su to "blagdani i neradni dani" u Hrvatskoj, dok je prvotno rješenje predviđalo da se u prvom stavku pobroje blagdani, a u drugome regulira da se "u dane blagdana u Hrvatskoj ne radi" i taj bi se stavak sada brisao.

Klub zastupnika HDZ-a reagirao je i na zakonski članak koji regulira spomendane i to prijedlogom da se "Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države" zamjeni riječima "Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom".

"Predloženim amandmanom naglašava se sjedinjenje Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, a koje je bilo posljedica svekoliko izražene volje hrvatskog naroda Međimurja za sjedinjenjem s maticom zemljom Hrvatskom koja je izražena na velikoj narodnoj skupštini održanoj u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine", obrazlažu predlagatelji tog amandmana. (Hina)