Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvo ovosezonsko ispitivanje kakvoće mora pokazalo je da je na 1144 točke more bilo izvrsne kakvoće, na 16 dobre, dok je na devet točaka ocijenjeno zadovoljavajućim za kupanje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje je rezultate ispitivanja objavilo na svojim internet stranicama www.mzopu.hr.


Ispitivanje je trajalo od 1. do 26. svibnja kada je kakvoća mora ispitana na ukupno 904 točke, te od 25. do 29. svibnja na 265 točaka. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene niti na jednoj točki.

Županije same snose troškove

Vezani članci Radovi u Podgori More u Podgori odjednom je promijenilo boju: Iza naoko neobičnog fenomena kriju se teška mehanizacija i tone mljevenog kamena Plaža i bazen, ilustracija Objavljene preporuke za kupače: Razmak moramo držati i na moru, propisan maksimalan broj ljudi na plaži...

Program ispitivanja kakvoće mora na plažama provodi se od početka svibnja do kraja rujna, svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija. Troškove ispitivanja podmiruju same županije koje su ih i dužne objaviti na svojim internetskim stranicama.

Uredbom je propisano da poslove praćenja kakvoće mora smiju obavljati samo ovlaštene pravne osobe koje su po obavijesti o onečišćenju mora dužne odmah obaviti uzorkovanje mora i dostaviti podatke inspekciji zaštite okoliša i nadležnom upravnom tijelu u županiji koje informira javnost o njegovoj pojavi i očekivanom trajanju, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. (Hina)