Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Na Tuđmanov grob idem jednom godišnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić upitan zašto danas, u sklopu obilježavanja Dana oružanih snaga RH, među ostalima, nije obišao i grob prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, odgovorio je da to čini jednom godišnje.

Predsjednik Mesić, koji je danas gostovao u jednoj radijskoj emisiji emisiji, komentirao je na traženje novinara izjavu
premijera Sanadera da on i predsjednik Mesić dijele stajališta o ulozi predsjednika Tuđmana u stvaranju Hrvatske i njezinoj obrani, stvaranju oružane sile i otporu agresoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zašto prije nije ništa rekao?' Jarnjak i Tuđman demantiraju Mesića Slika nije dostupna Prepoznao se Vekić: Mesić lažima proziva pokojnog Tuđmana i mene

- To je točno u dijelu koji se odnosi na prijedlog kojim se tadašnjem jugoslavenskom Predsjedništvu predlagala konfederacija, kako bi se izbjegao rat. Kad to nije prošlo, složili smo se da idemo u osamostaljenje, rekao je Mesić.

Franjo Tuđman je prvi hrvatski predsjednik i kao takav će ostati
zapisan u povijesti, no Hrvatska bi bila samostalna i da je
predsjednik bio netko drugi jer bi morao prihvatiti većinsko
opredjeljenje hrvatskog naroda za samostalnom državom, ocijenio je.

Razišli smo se u politici prema BiH, jer samo naivac može misliti da se interesi hrvatskog naroda u čitavoj BiH mogu zaštititi
osnivanjem Herceg Bosne nasuprot Republici Srpskoj, rekao je Mesić.

Odgovarajući na upit bi li hrvatska Vlada trebala dati jamstvo
generalu Gotovini za obranu sa slobode, Predsjednik je rekao da bi njegova pozicija bila puno bolja da se sam predao sudu, ali da će pri odlučivanju o tome "veliku ulogu imati jamstva koje Gotovina sam bude dao da će biti dostupan hrvatskim vlastima i haaškom tribunalu". Također je, komentirajući svađe među braniteljima haaških optuženika, rekao da one svima štete, a nikome ne koriste.

O haaškim optužnicama za Oluju i objavi tonskog zapisa s "brijunskog sastanka", Mesić je rekao da "Hrvatska ne može odgovarati zato što je nekoliko ljudi bilo prisutno dok jedan predlaže da se na ovaj ili onaj način izvede akcija".

Upitan kakav je trenutno hrvatski obrambeni status, predsjednik
Mesić je odgovorio da je Hrvatska provela potrebne reforme, ima
mobilnu vojsku, dobro naoružanu i ustrojenu u skladu s NATO
standardima te da danas možemo odgovoriti na svaki izazov, bez obzira što nemamo najsuvremenije oružje i vojnu opremu. 

Predsjednik je izrazio uvjerenost i da NATO ne bi dopustio novi rat na ovim prostorima. A, u slučaju potrebe, puno bi teže bilo braniti zemlju bez NATO-ovog kišobrana, nego s njime, rekao je i dodao da su vojni stručnjaci izračunali da bi Hrvatsku obrambeni sustav stajao i do tri puta više izvan članstva u NATO-u.

U vezi s eventulanim zahtjevima za izgradnju NATO-ovih baza u
Hrvatskoj, Mesić je rekao da Hrvatska takav zahtjev nije dobila, a i da jest, o tome bi se prethodno trebali izjasniti Sabor i Vlada,
zatim on osobno, pa i građani na referendumu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene