Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzumenti naranči i zelene salate oprez! Ljetno ispitivanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u devet županija pokazalo je kako su upravo naranče i salata nekvalitetne, odnosno prekomjerno zagađene pesticidima. Iako se voće i povrće preporučuju kao zdrava hrana, po hrvatskim trgovinama i tržnicama očito kruži hrana koja može biti opasna po zdravlje.


Na zagrebačkom Dolcu voće i povrće iz gotovo cijelog svijeta. Naranče su primjerce stigle čak iz Južne Afrike. Tako barem tvrdi prodavačica, hvaleći svoju robu.

Vezani članci Slika nije dostupna MARKETING I NA TRŽNICAMA 'Velika je filozofija u ovo vrijeme nekom uzeti 10 kuna iz džepa' Slika nije dostupna Voće i povrće dvostruko skuplje nego lani

U laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nedavno je testirano više vrsta voća i povrća iz trgovina i s tržnica - jabuke, naranče, kupine, banane i šljive te rajčice, zelena salata, blitva i riža. Od 111 uzoraka pet posto zagađeno je opasnim pesticidima. I to španjolske naranče i domaća salata.

Hrana s pronađenom količinom i vrstom pesticida nije otrovna, kaže dr. Capak iz laboratorija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ali ne bi bilo dobro kad bi se takve španjolske naranče jele neko dulje vrijeme.

U posljednje četiri godine hrana se redovito kontrolira više puta na godinu, prema europskom protokolu. Na salatu i naranče državna inspekcija osobito pazi jer u njima je i prije znalo biti previše pesticida. Hrana je sve skuplja, samo što rast kvalitete nažalost ne prati i rast cijena. 

Više u video prilogu.