Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na tržnicama voće i povrće prekomjerno zagađeno pesticidima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumenti naranči i zelene salate oprez! Ljetno ispitivanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u devet županija pokazalo je kako su upravo naranče i salata nekvalitetne, odnosno prekomjerno zagađene pesticidima. Iako se voće i povrće preporučuju kao zdrava hrana, po hrvatskim trgovinama i tržnicama očito kruži hrana koja može biti opasna po zdravlje.

Na zagrebačkom Dolcu voće i povrće iz gotovo cijelog svijeta. Naranče su primjerce stigle čak iz Južne Afrike. Tako barem tvrdi prodavačica, hvaleći svoju robu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Voće - 2 U pozadini Hrvatski paradoks: Imamo sve više voćnjaka, a sve manje voća i morat ćemo ga uvoziti

U laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nedavno je testirano više vrsta voća i povrća iz trgovina i s tržnica - jabuke, naranče, kupine, banane i šljive te rajčice, zelena salata, blitva i riža. Od 111 uzoraka pet posto zagađeno je opasnim pesticidima. I to španjolske naranče i domaća salata.

Hrana s pronađenom količinom i vrstom pesticida nije otrovna, kaže dr. Capak iz laboratorija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ali ne bi bilo dobro kad bi se takve španjolske naranče jele neko dulje vrijeme.

U posljednje četiri godine hrana se redovito kontrolira više puta na godinu, prema europskom protokolu. Na salatu i naranče državna inspekcija osobito pazi jer u njima je i prije znalo biti previše pesticida. Hrana je sve skuplja, samo što rast kvalitete nažalost ne prati i rast cijena. 

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene