Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Biden posjetio Hrvatsku

ZAVRŠEN JE SUMMIT U ZAGREBU Evo što je dogovoreno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je završen Summit čelnika zemalja jugoistočne Europe na kojem je gost bio i američki potpredsjednik Joe Biden.

19:00 - Zemlje članice procesa Brdo-Brijuni, okupljene u srijedu na izvanrednom summitu u Zagrebu, složile su se da je za jačanje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi nužno nastaviti jačati transatlantsko parnerstvo SAD-a i EU-a te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije i proces euroatlantske integracije, da bi u konačnici Europa bila "cjelovita, slobodna i u miru", stoji u zajedničkoj izjavi.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

"Dogovoreno je kako za postizanje stabilnosti i sigurnosti te blagostanja jugoistočne Europe moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU-a te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije za države kandidatkinje te proces transatlantske integracije za one koji žele pristupiti NATO-u", piše u izjavi predsjednika Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije koje su se sastale na izvanrednom summitu u nazočnosti američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

EU i SAD su, dodaje se, "izrazile čvrstu predanost unaprijeđenju i podupiranju ovih europskih i euroatlantskih integracijskih procesa članica procesa Brdo-Brijuni, što će pomoći ostvarenju naše zajedničke strateške vizije Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru".

Uzvanicima priređen ručak 'Hrvatska na stolu, Slovenija u čaši'

Predsjednici regije jugoistočne Europe su, u svjetlu najnovijih događanja u svijetu, razgovarali na plenarnoj sjednici o sigurnosnoj situaciji na globalnoj razini i složili se da je u borbi protiv globalnih sigurnosnih izazova nužan redoviti dijalog na operativnoj razini između SAD-a, EU-a i država jugoistočne Europe.

"Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja do sada nezabilježen izazov i s humanitarnog i sa sigurnosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile vanjske granice Europske unije te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njime pogođene", ocijenili su predsjednici.

Šefovi država su summit iskoristili i kako bi izrazili "zgroženost" zbog brutalnosti terorističkih napada u Parizu, Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku te pozvali na učinkovite globalne mjere usmjerene na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

U borbi protiv tih pošasti pozvali su na širu međunarodnu suradnju kao i bolju koordinaciju i razmjenu informacija među policijskim agencijama.

16:00 - 'Ovi prostori se ponovno vraćaju u fokus američke vanjske politike i to prije svega zbog velike sigurnosne ugroze i Europe i SAD-a i rastućeg terorizma. BiH, Kosovo i Makedonija se apsolutno percipiraju kao takve. Što se BiH tiče, od Hrvatske će se tražiti kao zemlje članice i EU i NATO saveza da pojača sigurnosni nadzor na BiH, ali jednako tako aktivno sudjeluje u reformi Daytonskog ugovora koji u BiH više nije održiv.

Osim toga dominira i tema Jadran – Baltik – Crno More, jedan novi gospodarski, energetski i samim tim sigurnosni projekt u koji bi trebalo biti uključeno 11 zemalja članica EU', rekla je Ivana Petrović, urednica vanjeske politike, tijekom javljanja uživo za Vijesti Nove TV u 14 sati.

Potpredsjednik Biden rano jutros održao je bilateralu sa slovenskim predsjednikom Pahorom. 'SAD je imao velik interes za ovu regiju u posljednjih 25 godina i zaista vjerujemo da je inicijativa brdo uspjela prvi put nakon četiri, pet godina, sve dovesti u istu sobu da razgovaraju. To je sjajno postignuće. Ja na tome radim već 25 godina', rekao je Biden poslije sastanka s Pahorom.

 

Pahor: Perspektiva članstva donosi reforme, mir i stabilnost

Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Europe jer ona motivira na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je u srijedu u Zagrebu slovenski predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama summita zemalja jugoistočne Europe.

Pahor je rekao da je svrha Zagrebačkog summita prije svega potpora europskoj perspektivi za države u regiji i perspektivi članstva u NATO-u za one države koje to žele, te da vrata ostanu otvorena za sve koji se žele pridružiti. "To održava želju u državama da provedu reforme", kazao je i dodao da se time također održava mir i stabilnost.

Slovenski predsjednik također je rekao da je s Bidenom razgovarao o izbjegličkoj krizi, kako smanjiti broj izbjeglica, te o tome "kako djelovati zajedno da se spriječi humanitarni problem." Pahor je ocijenio je da je sastanka s Bidenom bio "dobar i koristan".

Slovenska televizija, komentirajući sastanak Pahor-Biden, posebno upozorava na Pahorove izjave koje je zadnjih dana ponovio u više navrata - da sve države u regiji moraju imati europsku perspektivu, te da onima koje to žele treba dati u NATO perspektivu, ali ne ih na to prisiljavati, s obzirom na situaciju u kojoj Srbija ustraje na svojim odnosima sa Rusijom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik danas su u Zagrebu domaćini summita zemalja jugoistočne Europe.

Biden: SAD nije izgubio interes za regiju

Američki potpredsjednik Joe Biden, posebni gost predsjedničkog summita Brdo-Brijuni na kojem su okupljeni čelnici zemalja jugoistočne Europe, u srijedu je izjavio da je ova regija od iznimnog interesa za SAD posljednjih 25 godina.

"Za SAD i mene osobno, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa", kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin.

Po njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomacije, 73-godišnji Biden je vrsni poznatavelj istočne Europe.

"Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star", našalio se Biden koji je gost summita zemalja jugoistočne Europe koji se kasnije tijekom dana u utorak održava u Zagrebu.

Milanović održao sastanak s američkim potpredsjednikom

Premijer Zoran Milanović razgovarao je u srijedu u Banskim dvorima s potpredsjednikom Sjedinjenih Država Joeom Bidenom koji kao poseban gost sudjeluje na summitu "Predsjednički proces Brdo-Brijuni 2015“.

Glavna tema razgovora bilo je aktualno stanje na Bliskom istoku, a posebice rat u Siriji, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Milanović i Biden razgovarali su i o izbjegličkoj krizi s kojom se suočava Europa te o sigurnosnoj situaciji u svijetu nakon nedavnih terorističkih napada i prijetnji.

Posebni gost predsjedničkog summita Brdo-Brijuni, na kojem su okupljeni čelnici zemalja jugoistočne Europe, Biden je nešto ranije u srijedu rekao da je ta regijia iznimno važna za SAD posljednjih 25 godina. Ocijenio je, nadalje, da regionalna inicijativa Brdo-Brijuni obavlja dobar posao jer uspijeva u zadnjih pet godina okupiti sve čelnike u dijalogu.

Dolazak američkog potpredsjednika na summit u Zagreb hrvatski dužnosnici vide kao potvrdu važnosti koju SAD pridaje regiji jugoistočne Europe.

Na sastanku u Banskim dvorima uz Milanovića su bili prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te veleposlanik RH u SAD-u Josip Paro, a uz potpredsjednika Bidena, savjetnik za nacionalnu sigurnost Colin Kahl i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

Policija posvuda - Neviđene mjere osiguranja u gradu

Zbog dolaska američkog potpredsjendika u Zagreb snage sigurnosti rasporedile su se po cijelom gradu. Velik broj zagrebačkih prometnica je zatvoren, a tijekom jutra nastale su i velike gužve. 

Zbog jednog od sigurnosno najzahtjevnijih posjeta mjere osiguranja su na maksimumu. Zagrebačke su ulice pod pojačanim nadzorom. Na velikom broju zgrada nalaze se snajperisti, a nebo nad gradom nadlijeću helikopteri.

Američki potpredsjednik Joe Biden sastao se najprije s predsjednikom Europkog vijeća Donaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Visoki dužnosnici nisu davali izjave novinarima nakon sastanaka zatvorenih za javnost u hotelu Westin.

Joe Biden u zračnu luku Zagreb sletio je u 7:50 sati. Ondje ga je dočekalo izaslanstvo iz Ureda predsjednice u kojem je bio i njezin suprug Jakov.

U zračnoj luci bile su jake snage sigurnosti i stroge kontrole pregleda, a novinarske ekipe koje su snimale dolazak pregledavalo je i Bidenovo osiguranje.

Dolazak Joe Bidena na sastanak incijative Brdo-Brijuni znak je aktivnijeg uključivanja SAD-a u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu.

Sastankom predsjedaju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski kolega Borut Pahor. Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Po završetku su predviđene izjave Grabar Kitarović, Pahora, Bidena i Tuska, a bit će predstavljeni i zajednički zaključci sastanka.

 

Nikolić: Srbija je primjer dobrog susjeda

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da će na summitu procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da svima želi stabilnost kakvu je ostvarila njegova zemlja, javlja Tanjug.

Ovo je drugi Nikolićev dolazak u Zagreb otkako je izabran za predsjednika 2012. Prvi je bio na proslavi ulaska Hrvatske u EU 2013. godine.

"S pravom ću reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da i ostalima želi stabilnost kakvu je sama postigla u posljednje tri godine. Na naše ponašanje ne utječu sporadične uvrede, omalovažavanja i gotovo prijeteće izjave pojedinaca iz okruženja", rekao je Nikolić za Blic.

Iz ureda srbijanskog predsjednika rekli su srbijanskim medijima da neće biti bilateralnog susreta s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom.

Domaćini skupa u okviru procesa Brdo-Brijuni su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski kolega Borut Pahor, koji očekuju da će na skupu biti izražena potpora EU-a i SAD-a o uključivanju država JIE u EU i stabilizaciji regije.

Zagrebački summit bit će ujedno i prilika za raspravu o sigurnosnim izazovima i terorističkim prijetnjama.
Posebni gost skupa je američki potpredsjednik Joe Biden, a osim predsjednika zemalja regije u Zagrebu su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene