Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i Teodor Celakovski iz Prava na grad pojavili su se na zagrebačkom Prekršajnom sudu zbog prosvjeda u Varšavskoj.


Tuži ih se jer su prosvjed iz Varšavske preselili pred Gradsku skupštinu u Ćirilometodskoj ulici, a prema zakonu je zabranjeno javno okupljanje u krugu od 100 metara od Sabora i Vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Ovako je izgledalo nevrijeme iz objektiva naših čitatelja Slika nije dostupna Bura puhala i do 235, olujni sjeverac 95 km/h: Na muškarca palo stablo i ubilo ga!

No, ročite je otkazano jer su odvjetnice Lina Budak i Radmila Bonifačić zatražile izuzeće sutkinje iz sudskog postupka zbog sumnje u objektivnost i nepristranost. Naime, njihovi branjenici su htjeli tonski snimati ročište, na što prema zakonu imaju pravo, a sutkinja je to odbila iz razloga jer joj smeta.

Spomenimo da sudac ima pravo odbiti zahtjev za snimanjem ročišta ako mu to smeta.

>> Dovršena izgradnja konstrukcije na Cvijetnom

>> Varšavska: Aktivisti lancima vezali ogradu gradilišta

Glavna rasprava će biti pokrenuta nakon što predsjednik suda dodijeli zamjenu. Ukoliko Celakovski i Tomašević budu proglašeni krivima mogu pojedinačno biti kažnjeni novčanom kaznom od pet do 20.000 kuna.

'Nastavlja se tortura i politički pritisak'

'Postoje i drugi prosvjedi koji su organizirani pa čak i na Markovom trgu, a da nije bilo nikakvih sudskih posljedica. Pokušava nas se maltretirati na sve načine kako bi se onemogućilo javno okupljanje', rekao je Tomašević.

'Ovime se nastavlja tortura i politički pritisak na nas kao prosvjednike, ali i ostale sudjelovatelje. Meni je osobno ovo 5. postupak vezan za Varšavsku, a zbog prosvjeda u Varšavskoj vodi se još 200 sudskih postupaka', dodao je Tomašević.

'Atmosfera je krajnje nemoguća, svedeni smo na to da budemo fikusi i da ne možemo ništa reći', rekla je odvjetnica Teodora Celakovskog, Lina Budak.