Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za arbitražu ne žele čuti

JARAK U VAŠEM DVORIŠTU: Na što su se savudrijski ribari požalili Andriji Jarku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ribari Savudrije za arbitražu više ne žele ni čuti. Sve su to pojasnili Andriji Jarku.

Daniele Kolec voditelj udruge profesionalnih ribara, koji je godinama s kolegama zaštitni znak borbe Hrvatske za Savudriju, opisao je kakva je sada situacija. 'Sada je situacija mirna. Očekivali smo nakon što je Hrvatska odbacila sporazum Kosor - Pahor, da će biti velikih problema na terenu, čak smo organizirali preko udruge jedan sastanak s policijom, gdje smo tražili da ukoliko budu počeli problemi da nas se zaštiti, jer nismo htjeli više, ne želimo se mi više petljati u to. Vidimo sad da je mirno, ništa se ne događa. I to je dobro, i to je u redu', rekao je Kolec Andriji Jarku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka s područja Zadra JARAK U VAŠEM DVORIŠTU 'Nema koristi od obrtnika kojeg gledaš kao kravu muzaru' Slika nije dostupna Vi pitate, on istražuje JARAK U VAŠEM DVORIŠTU 'Tko će normalan uložiti u hrvatski turizam?'

Na pitanje što očekuje konkretno od Hrvatske da napravi, odgovara da on i kolege s političarima imaju 'ružna iskustva'. 'Naši političari svih tih godina su se dali ucijeniti od Slovenije, a nisu to nikada trebali napraviti, pa smo došli do toga da smo dobili novi sporazum koji mi pozdravljamo. Arbitražna komisija će odlučiti što s granicom. Kako će reagirati naši političari, buduća Vlada ako Slovenci dobiju ono što žele, kako će tu reagirati naša Vlada? Ili ako mi dobijemo, opet kako će reagirati, pošto smo mi odbacili taj sporazum, što će se tu dogoditi? Uglavnom, mi nismo komplicirali situaciju, komplicirali su naši političari, pa neka sada vide', poručuje Kolec političarima pred parlamentarne izbore.

JARAK U VAŠEM DVORIŠTU Napokon znamo odgovor na vječnu dvojbu

'Iz ove konkretne arbitraže Hrvatska će izaći. To ne znači da odustajemo od rješavanja pitanja granica u Savudrijskoj vali, Piranskom zaljevu. Tu nam na raspolaganju stoji međunarodni sud pravde. Stoji nam čak i neka druga arbitraža sa Slovenijom koju bi mogli dogovoriti, ali ova ne', rekla je Vesna Pusić iz HNS-a.

'Za nas je arbitražni sporazum mrtav i treba tražiti nova rješenja. Jedno od mogućih rješenja je međunarodni sud pravde u Haagu. HDZ kao državotvorna stranka uvijek štiti nacionalne interese. Kada je u pitanju ribarstvo zalažemo se za snaženje ribarske flote, za izgradnju ribarskih luka i za zaštitu okoliša, zaštitu Jadrana, rekao je Gordan Jandroković iz HDZ-a.

'Po pitanju arbitraže mislim da su kolege iz Slovenije prekoračili ovlasti, zloupotrijebili taj institut i mislim da arbitraža više nije vjerodostojna. Mislim da je treba odbaciti', rekao je Boris Miletić iz IDS-a.

'Mi ćemo se zalagati da se proglasi isključivi gospodarski pojas, i da Hrvatska ima pravo kao i sve zemlje svijeta, eksploatirati resurse u održivim uvjetima unutar svojih granica', rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene