Uklonjeni grafiti sa spomenika Franji Tuđmanu (Foto: Josip Regovic/PIXSELL)
Uklonjeni grafiti sa spomenika Franji Tuđmanu (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku opet se našao na meti vandala. Ovo je treći put da je netko "napao" spomenik Franji Tuđmanu.


Zagrebački spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u noći s ponedjeljka na utorak ponovno je ''ukrašen'' grafitom.

Vezani članci Devastiran spomenik Dr. Franje Tuđmana - 1 Protiv žene (34) podignut optužni prijedlog zbog šaranja spomenika predsjedniku Tuđmanu Devastiran spomenik Dr. Franje Tuđmana - 1 VIDEO Nakon Tita na red došao i Franjo Tuđman: Pogledajte kako su vandali zašarali spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Ovaj put netko je na spomenik s jedne strane napisao poruku zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću – "Bandić lopov", a s druge strane stoji u srcu ime Mila, djevojčica koja je ujedinila cijelu Hrvatsku i za čije su liječenje novac skupljali svi.

''U jutarnjim satima grafit je uklonjen, a u službenim prostorijama policije nalazi se osoba od koje se prikupljaju obavijesti u vezi s ovim događajem'', priopćili su iz u utorak u jutarnjim satima iz PU zagrebačke.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić popodne je izjavio da je, po njegovim informacijama, počinitelj snimljen videokamerama, priveden u policiju i da će snositi svoj dio odgovornosti za uništavanje gradske imovine.

"Vandalizam se kažnjava i neka institucije rade svoj posao", komentirao je Bandić šaranje Tuđmanova spomenika.

Spomenik je pod videnadzorom, a počinitelj je već "priveden tamo gdje treba biti", potvrdio je Bandić novinarima. Gradonačelnik ne zna postoje li mogućnosti da se Tuđmanov spomenik dodatno zaštiti od budućih vandalskih ispada. Postoje, kaže, kamere i službe koje čuvaju.

Poručio je i da treba odvojiti demokraciju od ulice i anarhije. "Treba samo donijeti zakon da tata i mama plate pola spomenika. Onda neće nitko ništa više risati. Ali to treba donijeti Vlada, a ne Grad Zagreb. Mi nemamo mogućnost donijeti ni uredbu sa zakonskom snagom, a kamoli zakon. A to je naša imovina, to je novac poreznih obveznika ovoga grada. Prema tome, demokracija - da, prosvjedi - da, ali vandalizam i uništavanje gradske imovine - ne", zaključio je gradonačelnik, čije je ime počinitelj napisao na spomeniku. (V.P./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju