Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na posljednjoj, 199. sjednici Vlade u ovoj godini usvojen je program predsjedanja Vijećem EU-a.


Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković još je jednom zahvalio svima koji su doprinijeli da u petak otvori dovršenu dvoranu u Nacionalnoj knjžnici koja će biti središte sastanaka tijekom predsjedanja EU-om.

Vezani članci Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa Lovrinčević kaže da su bankari doma i ne javljaju se na telefon. Apelira i na potrošače: "Ako već kupujete online, kupujte hrvatsko'' Sjednica Vlade - 6 Vlada o upravljanju državnom imovinom za 2020. godinu

Na sjednici Vlade usvojen je program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.

''Već u tjednu od 7. siječnja imat ćemo intenzivan i dinamičan slijed zbivanja. Idem u Pariz, Berlin i Strasbourg, a cijeli Bruxelles dolazi u Zagreb'', izvijestio je premijer.

Hrvatska će od 1. siječnja do 30. lipnja predsjedati Vijećem Europske unije. Riječ je o instituciji koja predstavlja vlade država članica EU, a glavna joj je zadaća suodlučivanje o zakonodavnim aktima, zajedno s Europskim parlamentom.

Hrvatska se u svom šestomjesečnom predsjedanju opredijelila za četiri prioriteta. Prvi se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, a drugi na povezivost. Treće se područje odnosi se na unutarnju i vanjsku sigurnost, a četvrto na jačanje globalne uloge Unije.