Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bit će ih još"

Novi slučajevi ospica u Zagrebu: Liječnicima se javile tri osobe, kod dvije već potvrđena bolest

Klinici Fran Mihaljević javile su se još tri osobe sa sumnjom na ospice. Kod dvije osobe bolest je potvrđena, a za treću se još čekaju nalazi.

Novi slučajevi oboljelih od ospica u Zagrebu. Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević javile su se još tri osobe, kod dvije osobe bolest je potvrđena laboratorijski, dok se za jednu nalazi čekaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci" Ilustracija slabi procijepljenost Raste broj oboljelih od zarazne bolesti u europskoj zemlji: "Ljudi možda ne shvaćaju koliko to može biti ozbiljno"

Još nije utvrđen izvor zaraze. Prije nekoliko dana u glavnom je gradu oboljelo sedam osoba, koje se međusobno ne poznaju. Iako očekuju da će biti još zaraženih, epidemiolozi poručuju kako nema mjesta panici, ali kažu da treba biti na oprezu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo lani je procijepljenost za ovu bolest bila 93 posto, što nije dovoljno da se spriječi epidemija.

Ospice su se pojavile i među zaposlenicima RTL-a Hrvatska u Zagrebu. Dvoje je oboljelih. Tamo liječnici Zavoda za javno zdravstvo procjenjuju razinu procijepljenosti te se svi koji nisu cijepljeni upućuju se na cijepljenje u Zavod za javno zdravstvo.

“Jedan od kolega bio je hospitaliziran, a drugi je kolega imao lakši oblik ospica te je nakon pregleda pušten kući. Trenutačno su obojica na kućnom liječenju. Nadalje, kolege koji su bili u kontaktu s oboljelima i kojima su se pojavili eventualni simptomi poput visoke temperature koja ne pada su također kod kuće te je s njima u svakodnevnom kontaktu liječnik koji prati njihovo zdravstveno stanje", rekli su u Odjelu za odnose s javnošću RTL-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene