Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne treba nam MMF

'Na putu smo da stignemo na put izlaska iz krize'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je danas na 18. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji, da 'svi pokazatelji u zemlji pokazuju da smo na putu da stignemo na put izlaska iz krize'.

Pozitivno novo izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske pokazuje da smo napredovali na svim područjima života te da smo u proteklih godinu dana puno radili, ustvrdila je premijerka.

Slažem se s onima koji tvrde da ne trebamo zvati MMF. Svoje probleme možemo riješiti sami jer imamo snagu, znanje i pameti, istaknula je predsjednica Vlade.

>> Kosor: Ovo je najbolje izvješće ikada

>> 'MMF je jedini izlaz ako će proračun biti 122 milijarde kuna'

Izrazila je uvjerenje da će Vlada prevladati i donošenje proračuna za 2011. godinu kao što je prevladavala i pokušaj izglasavanja nepovjerenja, te je pozvala sve na političkoj sceni da se nakon donošenja proračuna pridruže Vladi u naporima za izlazak iz krize.

U proračunu za 2011. godinu neće biti povećanja rashoda, a tu će se morati uklopiti novi izdaci kao što su novci za provedbu parlamentarnih izbora, referenduma za ulazak u EU, kamate veće od milijardu kuna te ukupan povećani iznos za mirovine, rekla je.

'Ne može se svaka odluka Vlade poništavati na ulici'

Kosor je, ilustrirajući probleme u djelovanju Vlade, istaknula primjer brodogradnje u kojem je trebalo donositi odluke temeljem brojnih, često i suprotstavljenih mišljenja stručnjaka o načinu rješavanja ovog problema. I tu je, unatoč tome, napravljen korak unaprijed, rekla je. Apsurdi s kojima se Vlada suočava, kazala je, ogledaju se i u prijeporima oko nepostojećih promjena Zakona o radu.

Založila se za poštovanje svih institucija države rekavši da se ne može svaka odluka Vlade, parlamenta ili suda 'poništavati na ulici'. Time se narušava sustav, kazala je.

Izrazila je očekivanje da će sljedeće godine Hrvatska završiti pregovore s EU i potpisati pristupni ugovor. Nije točno da se program gospodarskog oporavka ne provodi, kao što to neki tvrde, istaknula je premijerka. Učinit ćemo sve da sve mjere gospodarskog oporavka budu bezuvjetno provedene do kraja ove godine, naglasila je .

Napomenula je da Vlada djeluje na jačanju porezne discipline, povećanju likvidnosti javnih poduzeća, smanjenju utjecaja politike u njihovim nadzornim odborima. Borbom protiv korupcije daje izravnu potporu jačanju gospodarstva.

'Decentralizacija se ne može provesti odjednom'

Gospodarski rast treba temeljiti na privatnim inicijativama i investicijama jer je vrijeme prevladavajućih državnih investicija iza nas, rekla je premijerka ističući da Vlada potiče investiranje predstavljanjem programa investicijskih projekata i akcijskim planom za uklanjanjem prepreka za ulaganje.

Kosor je ustvrdila da se funkcionalna decentralizacija i racionalizacija broja jedinica lokalne uprave i samouprave ne može provesti odjednom jer, kako je rekla, nitko ne bi podržao ukidanje dijela županija, gradova ili općina. Svi kriteriji su izrađeni, ali provedba zahtjeva proces i vrijeme te politički konsenzus, dodala je. Istaknula je i da se mirovinski sustav mora promijeniti jer je ovakav dugoročno neodrživ.

Iznoseći podatke o stanju gospodarstva premijerka Kosor je navela da je proizvodnja porasla za 3,1 posto, izvoz za 13,5 posto, dok je ove turističke sezone zabilježen najveći broj dolazaka i noćenja,

istaknula je da predviđeni rast BDP u sljedećoj godini od 1,5 posto može biti i veći ako se realizira neki od predloženih velikih investicijskih projekata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene