Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koliko ste puta zakoračili na pješački prijelaz, a automobili su jurili oko vas? Dan ljubaznosti u prometu to pokušava promijeniti.


Prijeći cestu u središtu grada ponekad je nemoguća misija. Baš kao i odraditi novinarski zadatak o ljubaznosti u prometu. Tako je našu novinarku tijekom snimanja ovog priloga gotovo pokupio automobil. Toliko o ljubaznosti odmah na početku. Dan ljubaznosti u prometu i nije protekao najljubaznije.

Vezani članci Naglo kočenje Pretrčavala cestu preko tri trake, vozač nagazio na kočnicu i za centimetar izbjegao najgore Svjetla na automobilima - 5 Vozači, oprez! Od danas važna promjena u prometu, ako na to zaboravite kazna baš nije zanemariva

'Zadatak je da upisujemo vozače koji su stali na pješački prijelaz, i zaokružujemo broj onih koji nisu stali, koji su se gurali među pješake', rekao je Ivan. 'Ja sam zasad popisao 114 auta, 30-ak ih nije stalo', rekao je Luka. Zakon je jasan: kada pješak zakorači na pješački prijelaz, vozač ga mora propustiti. Ili iz novčanika ide 500 kuna.

>> Nova pravila auto osiguranja: U slučaju nesreće prepolovit će se odštete

U 16 godina koliko se akcija provodi, postali smo savjesniji vozači. Mjesta za poboljšanje ima. 'Poboljšati na način da vozači prate pješake, zaustavljaju se, laganije voze, puštaju prednost biciklistima', rekao je jedan građanin. 'Želimo da to kulturno i ljubazno ponašanje sudionika u prometu bude dio naše svakodnevnice, da se sigurnije i ugodnije osjećamo', rekao je Ivan Ivanović iz  Odjela sigurnosti cestovnog prometa.

To je proces koji traje, kažu u policiji. No utješno je da se ljubaznost ipak može naučiti. Pitanje je samo, koliko brzo? Ili pak, sporo?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.