Prvi put u povijesti otoka Oliba ove je jeseni otvorena predškola. I to za samo jednog predškolca, budućeg otočnog prvašića, za kojeg će se iduće godine ponovno otvoriti škola. Što to znači za otok na kojem je protekle tri godine škola bila zatvorena, donosi reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević.

Galerija


Ondje gdje je, na prvi pogled, sve idilično - demografija je odavno zagrebla dno. Ali predškolac Roko napokon je unio živost u opustjelu otočnu školu.

Vezani članci Policijska potjera Kolona policijskih automobila u filmskoj potjeri za dječakom koji je oteo školski bus i izazvao tri sudara Svraka Opaka svraka napala dječaka, tata se smijao dok nije napala i njega

"Meni živjeti na Olibu je lijepo. Pišemo i crtamo i još brojimo.", kaže predškolac Roko Jovan.

Linije prema otocima su rijetke pa učiteljica Barbara Roku na Olib iz Zadra dolazi ponedjeljkom i srijedom.

"Otprilike 6 sati na dan se putuje, što na otok, što sa otoka. U gradu, u vrtićima i školama, gdje ima puno više djece u grupi, a ovdje jedno dijete, moram priznati da je razlika, ali to nije ništa u negativnom smislu.", kaže Barbara Perica, učiteljica OŠ Zadarski otoci.

Kako Roko ne bi bio sam, njemu i učiteljici društvo često pravi petogodišnja Adriana, koja će u otočnu predškolu dogodine.

"Vi morate sa sobom biti na čisto da bi došli i ostavili grad iza sebe i došli na otok živjeti. To je bila jako teška odluka, ali rekli smo: idemo pokušati, pa što bude, bit će.", kaže Rokova majka Ana.

Predškolski program na Olibu se ranije nije provodio jer nije postojala zakonska obveza, a posljednjih godina nije bilo ni djece koja bi predškolu pohađala. Posljednji učenik koji je na Olibu završio svih 8 razreda - upisan je prije 18 godina. 2015. škola je zatvorena.

Škola na otoku - velika je stvar

Među 6 malih zadarskih otoka, škola je otvorena samo na Silbi i Ižu. Olib bi se na popis trebao vratiti iduće godine. Imati ponovno školu na otoku važna je stvar i velika čast za 100-tinjak stalnih stanovnika, većinom starije dobi, koji pamte bolje demografske dane. Govore kako je '60-ih godina prošlog stoljeća u školi bilo 70 do 80 učenika.

"Nema mladog stanovništva, nema zaposlenja, nema od čega živjeti.", kaže Krešimir Salopek.

Roko je Olibljanima ulio nadu, iduće godine njegovim će stopama i Adriana. I zato otočani iz zadarske gradske blagajne traže hitno uređenje školskog dvorišta i obnovu dječjeg igrališta. Napokon se, kažu, imaju i za koga boriti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr