Otok Kaprije, ilustracija
Otok Kaprije, ilustracija Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Projekt "Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije" sufinanciran je iz Kohezijskog fonda EU i težak 20,5 milijuna kuna, no stanovnicima otoka zadaje glavobolju.


Početak zemljanih radova i dolazak teške mehanizacije na otok uzrokuje veliku buku i zagađenje, piše Pomorac.hr. Radovi su trebali početi 2021. godine, no portal piše kako su započeli tek krajem lipnja.

Vezani članci Ozalj Hoće li arheološko nalazište zaustaviti gradnju sustava obrane od poplave? "Osim Brodarčana, sada i Priselčani dižu buku" Ilustracija Uskoro radovi na dijelu Sljemenske ceste: Iz Grada objavili kojim rutama možete ići

"Buka je od bagera, kopa se, buši se…ogromni oblaci prašine konstantno su prisutni na plaži, a onečišćuju i kuće. Prozori, vrata, odjeća na sušilu, ležaljke, brodovi, bicikli… sve je prašnjavo", požalio im se čitatelj.

"U ovom trenutku ne mogu reći kojom dinamikom će se izvoditi projekt, ali ne mislim da ćemo ga zaustavljati. Prije svega, mislim da smo svi zadovoljni što je projekt napokon moguće izvesti. Ulažemo sve napore kako bi izvođenje radova što manje ometalo turističku sezonu. Projekt je europski i traži svoju dinamiku, ima svoje kontrole i sustav nadzora. Svjesna sam da se te stvari teško mogu pomiriti, ali upravo iz tog razloga svake srijede smo na otoku i radimo koordinaciju izvođenja radova kako bi negativan utjecaj bio što manji, rekla je za portal ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop.

U moru se prije nekoliko dana pojavilo i onečišćenje, pozvana i Lučka kapetanija, a navodno je brod koji donosi materijal za nasipanje izbacio smeće u more.

Gustav Červar, viši stručni suradnik ureda ravnatelja LUŠKŽ objasnio je kako za takve vrste radova, koji su od važnosti za RH, izuzeća po pitanju radova u tijeku sezone ne postoje.

"Grad Šibenik izdao je dopuštenje za izvođenje radova tijekom sezone. Ukoliko Grad dopuštenje povuče, gradilište će biti zaustavljeno", dodao je. 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju