Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natjerani u minsko polje

Obljetnica stradanja mještana Lovasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U spomen na pogibiju 21 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti, stradalih 18. listopada 1991. godine u minskom polju na ulazu u to srijemsko mjesto, danas su podno drvenog križa u nekadašnjem minskom polju, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast ubijenim, poginulim i nestalim mještanima Lovasa u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana je i kod spomen križa u središtu Lovasa te mjestu masovne grobnice na mjesnom katoličkom groblju. Misu zadušnicu u župnoj ckrvi sv. Mihaela služio je lovaški župnik velečasni Borislav Romić. Nakon što su 10. listopada 1991. godine okupirali Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izdvojili su 18. listopada skupinu od 51 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je smrtno stradala 21 osoba, a 14 ih je ranjeno. Tijekom srpske agresije i okupacije Lovasa 1991. stradala su 84 Hrvata iz toga mjesta.

Zbog ratnih stradanja Lovaščana, na Županijskom sudu u Vukovaru 2003. godine započeo je sudski proces protiv prvooptuženog Ljubana Devetaka i još 15 osoba. U travnju ove godine kazneni postupak u tom slučaju razdvojen je za optužene Milana Tepavca i Iliju Vorkapića koji su nazočni raspravi, dok suđenje preostalima traje u njihovoj odsutnosti. Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu za zločin u Lovasu tereti se 14 optuženika od kojih su po četvorica nekadašnji pripadnici lokalne vlasti i bivše JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije ‘Dušan Silni’. Suđenje pred tamošnjim sudom započelo je 17. travnja 2008. godine a među optuženicima nalazi se i dio optuženika s vukovarske optužnice.

>> Svjedok na suđenju za Lovas potvrdio mučenja

Obilježavanju 18. obljetnice stradanja mještana Lovasa u minskom polju, nazočna je bila i direktorica beogradske nevladine udruge Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić, te nekoliko članica ženske mirovne grupe ‘Žene u crnom’, također iz Beograda. ‘Suđenje se odvija dobro. Polako saznajemo užasne stvari koje ranije nismo znali. Užasno je bolno kada članovi obitelji žrtava sjede u sudnici i vide kako ne postoji spremnost kod drugih, koji znaju tu drugu stranu, da iznesu istinu’, komentirala je beogradski tijek suđenja za zločine počinjene u Lovasu, direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Prema njezinim riječima, suđenja za počinjene ratne zločine, jedini su način da dođe do drugačijih odnosa u regiji i stvori se klima, u kojoj će žrtve biti priznate a počinitelji zločina kažnjeni. Koordinatorica ‘Žena u crnom’ Staša Zajović istaknula je kako je ‘bezbroj zločina, poput lovaškog, koji su počinili pripadnici srbijanskih regularnih postrojbi i paravojnih formacija’. ‘Ovo je čin naše građanske odgovornosti ali i solidarnosti prema žrtvama’, kratko je Zajović komentirala dolazak predstavnica ‘Žena u crnom’ u Lovas na obilježavanje obljetnice stradanja Lovaščana u minskom polju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene