Zbog situacije u Uljaniku na naplatu je stigao dio državnih jamstava koja su dana brodogradilištu.

Galerija Darko Horvat, ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić, ministar financija (Foto: Dnevnik.hr) +0 Brodogradilište Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Naplatu je pokrenula mađarska OTP banka u iznosu od 48 milijuna eura koje su sada banci platili svi porezni obveznici.

Vezani članci Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Horvat: "U ovom trenutku Kinezi nemaju ozbiljniju namjeru kupiti ili ući u strateško partnerstvo u 3. maju odnosno Uljanik grupi" Uljanik Boris Šavorić: ''Ništa od iznesenog u vezi uloge našeg odvjetničkog društva i Uljanika nije istina''

Ukupno državi prijeti naplata od čak pola milijarde eura. Prva sljedeća su na redu jamstva zbog nedavno otkazanih gradnji brodova.

Pola milijarde eura jamstava. To je 3 i pol milijarde kuna. Da ne spominjemo da smo za taj novac mogli izgraditi još jedan Pelješki most, ili čak 250 dječjih vrtića.

"Hrvatska poštanska banka u ovom trenutku se nije odlučila na takav korak. Što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a u ovom trenutku su teške negdje oko 70-ak milijuna eura. To ćemo vidjeti u prvim danima slijedećega tjedna", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Vodimo razgovore s bankama po tom pitanju ali kakvi god razgovori bili, oni jesu konstruktivni, ali u konačnici oni su posudili novce i za to imaju instrument osiguranja, a to je državno jamstvo", pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju