Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodor iz Sahare

Veljača ostavila nered za kraj: "Padat će prljava kiša"

Tropska ciklona, ilustracija
Tropska ciklona, ilustracija Foto: Getty Images
Razvoj ciklone iznad Genovskog zaljeva sa sjevera Afrike povući će vruć zrak na jug Europe, a prema sjeveru će nositi velike količine pustinjskog pijeska.

Protekla veljača ostat će zabilježena kao jedna od najtoplijih od kad postoje mjerenja, a prema najavama, donijet će i pijesak iz Afrike.

Krajem idućeg tjedna u Genovskom zaljevu intenzivirat će se ciklona koja će započeti već u ponedjeljak novim prodorom s Atlantika. Većem dijelu Europe ovakav meteorološki razvoj situacije donijet će turbulentno vrijeme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stanovnici jedne regije trebaju pripremiti kišobrane: Meteorolog otkrio što nas čeka ovog vikenda

Kako piše Istramet, naši krajevi naći će se u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vrući zrak iz Sahare do Sicilije i juga Grčke. U Afriku će tako stići prve velike vrućine, dok će sjevernije u Europu prodirati saharski pijesak.

Prema najavi Istrameta, padat će prljava kiša, a vjerojatna je i loša kvaliteta zraka. Takvo stanje potrajat će danima, a smirivanje se može očekivati tek u drugom dijelu prve dekade ožujka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene