Pomor ribe (Foto: Dragutin Santosi/Vecernji list)
Pomor ribe (Foto: Dragutin Santosi/Vecernji list) Foto: Dragutin Santosi/Vecernji list

Deseci uginulih riba u jezeru Jarun uobičajena su pojava nakon poribljavanja jezera, objavili su u ponedjeljak iz rekreativno-sportskog centra Jarun te demantirali da je riječ o pomoru ribe o čemu se proteklih dana pisalo na društvenim mrežama i dijelu medija.


"U četvrtak 3. svibnja obavljeno je poribljavanje Jaruna, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni. Tom je prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broja riba što su određeni mediji krivo interpretirali i nazvali pomorom ribe", priopćili su iz RSC Jarun.

Vezani članci Pravilno disanje i bolesti - 5 Disanjem započinje život, ali s vremenom zaboravimo kako se to radi pravilno. No, postoji rješenje: "Nisam mogao sastaviti dvije riječi, a sad normalno pričam" Slika nije dostupna Pomor ribe u Glogovnici

Pojašnjavaju da se te ribe, do unosa u jezero, uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stres, a unosom u jezero ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe. Tijekom tog razdoblja, neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive, nažalost ugibaju što se dogodilo i ovaj put.

Jezero Jarun pripada ribolovnoj zoni i području za ribolov rijeke Save pa se radi održavanje ravnoteže među ribljim zajednicama i unutar ekosustava jezera, ono poribljuje određenim količinama i vrstama riba, različitog uzrasta. Te vrste su: bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, pastrvski grgeč, smuđ a propisane su Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja, navodi se u priopćenju. (Hina)