U mjestu Ravni u Istri na površini mora pojavile su se crvenkaste mrlje i pjena, a pojava se proteže na 10-ak kilometara. Doznali smo o čemu se radi i je li opasno za ljude.

Galerija


Fotograf Romeo Ibrašević koji je snimio video i fotografije cvjetanja mora kod mjesta Ravni kaže kako se pojava na površini mora proteže na 10 kilometara.

Vezani članci Zgrade, ilustracija - 1 Zločinačko udruženje iz Pule: Zaradili 3,7 milijuna kuna prodajući nekretnine koje nisu njihove Nickol Udovičić Potražnja za ovim istarskim poljoprivrednim proizvodom tolika je da se rasproda još dok je u - zemlji: "Da je i tri puta više, sve bi otišlo"

O kakvoj se pojavi radi i je li opasna pitali smo stručnjaka iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković, Martina Pfannkuchena. Znanstvenik ističe kako bi bilo potrebno ispitati uzorak mora kako bi sa sigurnošću mogao reći o čemu se radi, no prema izgledu zaključuje kako bi se moglo raditi o cvjetanju mora nazvanom "crvena plima" zbog boje koja nastaje na površini mora.

"To je nakupina jednostaničnih algi. Nisu opasne niti otrovne, ali radi se o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris", istaknuo je te dodao kako "crvena plima" po noći može izazvati zanimljiv efekt svjetlucanja mora.

Pfannkuchen ističe da je ovaj fenomen uobičajen u sjevernom Jadranu i inače se pojavljuje u rano proljeće te traje između tjedan dana i četiri tjedna, no ove godine traje neuobičajeno dugo. Dodao je i kako ove godine imamo puno organskih materijala u moru te nastaju i veće nakupine.