Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fenomen na Jadranu

VIDEO Mrlja duga 10 kilometara: U Istri se pojavila "crvena plima", pitali smo stručnjaka o čemu se radi

Aktualno Galerija Cvjetanje mora u Istri - 5 Cvjetanje mora u Istri - 5 Foto: Romeo Ibrišević/DNEVNIK.hr Cvjetanje mora u Istri - 4 Cvjetanje mora u Istri - 4 Foto: Romeo Ibrišević/DNEVNIK.hr Cvjetanje mora u Istri - 3 Cvjetanje mora u Istri - 3 Foto: Romeo Ibrišević/DNEVNIK.hr Cvjetanje mora u Istri - 2 Cvjetanje mora u Istri - 2 Foto: Romeo Ibrišević/DNEVNIK.hr +0 Cvjetanje mora u Istri - 1 Galerija 1/5 >>
U mjestu Ravni u Istri na površini mora pojavile su se crvenkaste mrlje i pjena, a pojava se proteže na 10-ak kilometara. Doznali smo o čemu se radi i je li opasno za ljude.

Fotograf Romeo Ibrašević koji je snimio video i fotografije cvjetanja mora kod mjesta Ravni kaže kako se pojava na površini mora proteže na 10 kilometara.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

O kakvoj se pojavi radi i je li opasna pitali smo stručnjaka iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković, Martina Pfannkuchena. Znanstvenik ističe kako bi bilo potrebno ispitati uzorak mora kako bi sa sigurnošću mogao reći o čemu se radi, no prema izgledu zaključuje kako bi se moglo raditi o cvjetanju mora nazvanom "crvena plima" zbog boje koja nastaje na površini mora.

"To je nakupina jednostaničnih algi. Nisu opasne niti otrovne, ali radi se o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris", istaknuo je te dodao kako "crvena plima" po noći može izazvati zanimljiv efekt svjetlucanja mora.

Pfannkuchen ističe da je ovaj fenomen uobičajen u sjevernom Jadranu i inače se pojavljuje u rano proljeće te traje između tjedan dana i četiri tjedna, no ove godine traje neuobičajeno dugo. Dodao je i kako ove godine imamo puno organskih materijala u moru te nastaju i veće nakupine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene