Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unosan posao krivotvorenja ne zaobilazi ni Hrvatsku. Samo prošle godine zaplijenjena je krivotvorena odjeća, obuća, lijekovi i drugi predmeti u vrijednosti od 23 milijuna eura.


Osim što su loše kvalitete, carinici su nam pokazali da lažnjaci ponekad mogu biti i vrlo opasni za zdravlje. Torbe, tenisice, naočale, parfemi, pa i lažna Viagra. Multimilijunski biznis krivotvorina kao da ne bira artikle.

Vezani članci Zapljena kokaina - 5 FOTO Skrivao kokain u bačvama: Policija objavila kako su u više navrata pronašli ukupno 120 kilograma droge Mliječ su šverceri pakirali u vodu odgovarajuće temperature (Foto: PU Zagrebačka) Pokrenuta istraga protiv švercera jegulja koji su šokirali Hrvatsku: U koferima krijumčarili zaštićenu vrstu

Cilj lažnjaka je dobar promet na tržištu uz minimalna ulaganja, a to se postiže kopiranjem skupih brendova. 'Proizvesti nešto  slično, ali proizvesti što jeftinije da se što više novca zaradi. Upravo zato krivotvoreni proizvodi nisu kvalitetni', kaže Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik, iz Carinske uprave Zagreb.

Krivotvoreni proizvodi ne samo da su nekvalitetni, nego i opasni za zdravlje. Carinici su zabilježili slučajeve lažnih baterija mobitela koji su eksplodirali, auto-kočnica od kartona, ili kopija šampona za kosu razarajućeg sastava. Krivotvorine olovke su od jednog poznatog modela. Ono što mnogi ponekad čine, a to je grickanje olovke, u ovom bi slučaju bilo vrlo opasno jer je kemijska analiza pokazala da njihova ovojnica sadrži toksično olovo.

Ovisno o količini, uvoz i trgovina lažnjacima prekršaj su i kazneno djelo. Za trgovce su predviđene novčane, ali i zatvorske kazne od 6 mjeseci pa do 5 godina. Hrvatska je ponekad tranzitna, ali često i odredišna zemlja. 'Najčešće nam roba dolazi putem pomorskih luka direktno iz Kine. Carinska ispostava luka Ploče i luka Rijeka izuzetno dobre rezultate imaju na otkrivanju krivotvorene robe, dodaje Babić.

Samo u prošloj godini carinici su u 471-oj zapljeni ulovili više od 613 tisuća lažnjaka koji bi na tržištu postigli vrijednost veću od 23 milijuna eura. Osim izvornih proizvođača, pati i domaća ekonomija. 'Od poreza, zapošljavanja, naknada za te zaposlene, znači čitavo gospodarstvo u određenoj mjeri trp', pojasnila je Ljiljana Kuterovac iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Želite li vrhunski brend, a niste spremni platiti  budite oprezni. Razliku možda nadoknadite kasnije, bilo u novcu ili  vlastitom zdravlju. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju