Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrana u trgovačkim centrima blizu isteka roka do sada je imala samo jednu sudbinu.


Od danas se u Hrvatskoj hrana može donirati bez plaćanja PDV-a. Brojni trgovački lanci su dosad zbog obveze plaćanja poreza, hranu uglavnom bacali, jer je je tako bilo jeftinije. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, na godinu se tako u Hrvatskoj bacalo i do 400 tona hrane. Sada će ta hrana umjesto na smetlište, dolaziti onima kojima je potrebna.

Vezani članci Trgovina, ilustracija Trebao bi biti nešto zdravo, no proizvod su povukli s tržišta zbog viška pesticida Slika nije dostupna 'PDV-a više nema, ali nema ni donacija, ljudi su gladni, a hrana se baca'

Hrana u trgovačkim centrima blizu isteka roka do sada je imala samo jednu sudbinu, bila bi pokvarena i bačena. Trgovci bi je radije na vrijeme darovali, nego čekali da joj posve istekne rok. Ali tada su morali plaćati PDV.

MREŽA KONTROLE KVALITETE HRANE 'U proizvodnji imamo oko 800 pesticida, koriste se antibiotici...'

Donatori su do sada zaista imali problem. Na sve što su donirali morali su državi platiti 25 posto državi. Zato se u Hrvatskoj godišnje baca 300 do 400 tona hrane. Zaista prava šteta kada se zna da neki naši građani hranu traže i u kontejnerima.

No, plaćanje PDV -a na donacije hrane od danas je ukinuto.

Hrana će sada u većoj količini stizati i do splitskog Caritasa koji dijeli hranu za 400 obitelji. Bit će više hrane i za Crveni križ, socijalne samoposluge, pučke kuhinje, recimo udrugu Most koja brine o 360 obitelji. U predblagdansko vrijeme, jedna dobra politička odluka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook