Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zajedničkoj fotografiji s kninske tvrđave, danas nema većine poznatih aktera iz kolovoza '95. Oni, koji su, nakon 16 godina ponovno ondje, postali su bliski politici, okrenuli se biznisu, a najmanje vojsci.


Ratnom zapovjedniku 4.gardijske brigade, dolazak u kraljevski grad, budi uspomenu na vojnu pobjedu. Prije 16 godina, bio je među onima, koji su prvi ušli u okupirani Knin. S pokojnim predsjednikom Tuđmanom na kninskoj tvrđavi, podigao je hrvatsku zastavu.

Vezani članci Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se" Krila Oluje iznad Knina VIDEO Akrobatska skupina Krila Oluje obilježila obljetnicu u Kninu: Pogledajte kako su oduševili okupljene

'Baš sam sretan, na poseban način, da kažemo i da smo to spremni reći, baš su mi emocije ispunjene', rekao je umirovljeni general Damir Krstičević. Vojnoj akciji, koja je tada bila jedino rješenje, prethodilo je 5 godina srpske okupacije i propalih političkih pregovora.

U svitanje 4. kolovoza uslijedila je munjevita operacija, istodobno, iz 30 pravaca. S vrha Dinare, gardijske su brigade krenule u smjeru srpskih položaja u Kninu. S Velebita, prema Banovini i Kordunu, Lici i Baniji, gdje je neprijatelj pružao žestok otpor.

Spajanje s V. Korpusom Armije BiH, označilo je deblokadu bihaćke enklave. Nazdravljalo se, plakalo od sreće, prisjeća se prvi čovjek Tuđmanovog osiguranja. No, ima nešto što kod njega neće zaboraviti. 'Ushićenih pogleda i raširenih ruku. Taj je dan bio kada su njegove emocije bile u punoj snazi', prisjetio se umirovljeni general Mate Laušić.

Slom srpskih snaga u Krajini, dugo su planirali, prepričavaju naši sugovornici, ratni suborci.  U samo 85 sati oslobođeno je više od 10 i pol tisuće četvornih kilometara teritorija. Uz čak 630 kilometara dugu bojišnicu bilo je 200 tisuća ljudi. Ranjeno je 1100 hrvatskih vojnika i policajaca.

'To je moja orginalna ideja, oslobođenje. Ja se time ponosim, to mi je najveći vojnički uspjeh', rekao je umirovljeni general Rahim Ademi. Iako optužen za Medački džep, oslobođen je odgovornosti u slučaju, koji je Haag, proslijedio Hrvatskoj.

Okrenuli se politici i biznisu, najmanje vojsci

Dvojica hrvatskih generala za svoju ulogu u Oluji, dobili su drakonske nepravomoćne presude. Sama akcija proglašena je udruženim zločinačkom pothvatom. 'Nadam se da će jednog dana biti s nama gdje i pripadaju, da ćemo svi skupa slaviti Oluju', dodao je umirovljeni general Krstičević.

'Ako su i oni krivi smo i mi svi, neka nas onda sve pošalju u Haag, ali neka nam ostane jedina i vječna Hrvatska', poručio je umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Na zajedničkoj fotografiji s kninske tvrđave, danas nema većine poznatih aktera iz kolovoza '95.. Oni, koji su, nakon 16 godina ponovno ondje, postali su bliski politici, okrenuli se biznisu, a najmanje vojsci.