Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveseliji dan je protekao, očekivano, uz zvukove ljerice, molitve i trombunjerskih plotuna.


Kao i svake druge Feste, Stradun se probudio već u zoru; barjaci, hodočanici i narodne nošnje iz čitave Hrvatske, svi su došli proslaviti blagdan dubrovačkog parca. Na tisuće Dubrovčana i hodočasnika na Stradunu su proveli gotovo čitavi dan.

Vezani članci Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika pozvao sugrađane na cijepljenje: "A Vi, dragi antivakseri..." Fešta svetog Vlaha - 2 Okupio se veći broj ljudi usprkos preporukama grada: "Sveti Vlaho je poseban blagdan, srce je jače"

Biskupi i mnogobrojni svećenici gradskim ulicama pronijeli su moći svetoga Vlaha i Isusovu pelenicu, svaki od tisuća vjernika željelo je dotaknuti svete moći. Prvi su na Stradun stigli barjaktari dubrovačkih župa; prva postaja poklon pred crkvom Svetoga Vlaha.

>> Srakić: Brojne reforme propale, a reforma školstva izazvala pustoš

Od najmlađih do starijih, za najsvečaniji dubrovački dan iz obiteljskih škrinja izvlačile su se stare narodne nošnje. Kako bi sudjelovali u procesiji, hodočasnicima nije bilo teško do Dubrovnika putovati satima.' Iz Vela Luke sam, došao sam jutros prvim trajektom', kazao je jedan posjetitelj.

A Festa ne bi bila Festa bez tombule. Svi su htjeli sudjelovati u tradiciji starijoj od 170 godina.Ipak, bitnija od 'terne' ili 'činkvine' bila je dobra zabava, mladi Dubrovčani nastavili su tradiciju te su umjesto praćenja igre, okretača brojeva izgađali narančama.

S obzirom da je blagdan svetog Vlaha pao u nedjelju, ove godine Festa će potrajati zapravo najduže što može, osam dana. Naime, Festa svetoga Vlaha već tradicionalno završava prve iduće nedjelje, kada će se barjaci gradskih župa još jednom okupiti te se otići pokloniti pred crkvicu svetoga Vlaha na dubrovačku Goricu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook