Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica u NSK-u

Hrvatska kupuje francuske borbene avione, Plenković otkrio detalje nabave: ''Oni su među najboljima na svijetu''

Hrvatska od Francuske kupuje 12 borbenih višenamjenskih aviona, objavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih aviona, otkrio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

''Međuresorno povjerenstvo evaluiralo je ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izralea i usvojilo studiju za nabavu aviona koju je predala Vladi. Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku kupnji o 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R'', rekao je premijer i dodao da je riječ o jednim od najboljih aviona u svijetu.

Hrvatska će avoine dobiti u najnovijem standardu F3-R uvedenom 2018. godine, čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe, ističe Andrej Plenković.

''Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Ponuda od vrijednosti 999 milijuna eura, koja će se ostvariti ugovorom između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najpovoljniju obročnu otplatu koja neće usporiti ulazak Hrvatske u euro područje'', objasnio je premijer detalje nabave.

''Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja sljedećih 30 do 40 godina uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske, što je najbolji jamac mira'', kaže Plenković.

''Još uvijek smo u pandemiji''

U uvodnoj je riječi premijer podsjetio na obljetnicu osnutka Hrvatske vojske. ''Danas su hrvatski vojnici cijenjeni u brojnim zemljama diljem svijeta u svim akcijama u kojima sudjeluju'', kazao je.

Osvrnuo se i na popuštanje epidemioloških mjera koje je danas stupilo na snagu. ''U lipnju, sukladno postojećim uvjetima, nastavljamo s postojećim mjerama podrške. Kriteriji će biti isti kao i dosad'', kazao je i dodao da ''možemo biti zadovoljni rezultatima koje su ove mjere polučile''.

''Bez obzira na trenutno povoljan tijek situacije, još uvijek se nalazimo u pandemiji'', poručio je. 

I ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s epidemijom u Hrvatskoj koji je istaknuo da broj hospitaliziranih nastavlja padati, kao i ukupan broj oboljelih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene