Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUIG) danas je politikantstvom nazvalo SDP-ovo podnošenje kaznenih prijava protiv ministrice Marine Matulović-Dropulić te drugih odgovornih u Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog navodnih propusta u saniranju vranjičkog Salonita te istaknulo kako će nastaviti rješavati tamošnji problem saniranja azbestnog otpada "usprkos podmetanjima".


SDP-ovci su izvijestili da su resornu ministricu, državnog tajnika u Ministarstvu Nikolu Ružinskog i direktora Fonda Vinka Mladinea prijavili za kaznena djela protiv okoliša u saniranju azbestnog otpada iz kruga vranjičke tvornice.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pelješki most ima sve potrebne dozvole za gradnju' Slika nije dostupna Ministrica bogatija za 18 milijuna kuna

"Taj politikanski potez SDP-a bio bi uvjerljiviji da su svoju brigu o radnicima Salonita i građanima Vranjica pokazali u vrijeme dok su bili na vlasti. Ali tada nisu napravili ništa. Ova je vlast još u prošlom mandatu pokrenula rješavanje ozbiljna i vrlo skupa dugogodišnjeg problema zbrinjavanja azbestnog otpada iz te tvornice i nastavit će ga usprkos podmetanjima", priopćeno je iz Ministarstva.

SDP-ovce Mirelu Holy i Daniela Mondekara, koji su potpisali kaznene prijave u Ministarstvu prozivaju da im je "očito jako stalo do publiciteta", te da zato ne čudi što su radi toga iskoristili ozbiljnu temu saniranja azbestnog otpada.

Napominju kako su spomenuti SDP-ovci dobili sve potrebne materijale i izvješća o sanaciji, da je saborski Odbor za zaštitu okoliša potkraj svibnja održao tematsku sjednicu o saniranju cementno-azbestnog otpada iz Salonita, kojoj su nazočili predstavnici svih parlamentarnih stranaka, pa i iz SDP-a.

U Ministarstvu ističu kako je iz jednoglasno donesenih zaključaka s te sjednice jasno kako nisu prihvaćene optužbe u vezi sa saniranjem otpada, da u saniranju sudjeluje velik broj stručnjaka i stručnih ustanova te da se posao obavlja u skladu s hrvatskim i europskim propisima.

"Program saniranja počeo je upravo radi dobrobiti građana Vranjica i daje prve rezultate. Njih ne mogu osporiti prazne riječi i potpuno neargumentirane optužbe, što će vrijeme i pokazati", navodi se u priopćenju.