Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa stigla iz Srbije

MVPEI razmatra Jeremićev prijedlog o organizaciji skupa nesvrstanih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija razmatra prijedlog srbijanskog šefa diplomacije Vuka Jeremića da Hrvatska sa Srbijom i ostalim zemljama bivše Jugoslavije sudjeluje u organizaciji skupa Pokreta nesvrstanih, rekao je glasnogovornik ministarstva.

'Idućeg tjedna pobliže ćemo razmotriti taj prijedlog, moramo provjeriti sve aspekte i sve izanalizirati', izjavio je glasnogovornik Mario Dragun potvrdivši da je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio Jeremićevo pismo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik S ovim tekstom nećete pogriješiti, sa onim hoćete: Provjerite tko je s kim oduševljen Slika nije dostupna VIŠE OD 100 IZASLANSTAVA Sjećate li se Pokreta nesvrstanih? Srbija je dva dana domaćin skupa u povodu 60. obljetnice

Jedan hrvatski list piše kako bi skup bio organiziran u povodu 50. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih te da bi se održao 2011. godine u Beogradu, gdje je bila i prva konferencija pokreta 1961. Također se navodi da Beograd predlaže da se zbog pripreme skupa sastanu ministri vanjskih poslova regije na početku 64. zasjedanja Opće skupštine UN-a koja počinje 23. rujna u New Yorku.

List piše da Jeremić u pismu navodi da je riječ o posebno važnom jubileju za Pokret nesvrstanih čiji je jedan od osnivača i najaktivnijih članova bila upravo bivša Jugoslavija. 'Srbija, koja je trenutačno promatrač u Pokretu, bila bi počašćena da bude domaćin i da zajedno s drugim državama sljednicama bivše Jugoslavije organizira taj skup. On bi trebao obilježiti jedan značajan dio naše zajedničke povijesti u funkciji dalje afirmacije i dobrobiti svakog od nas', stoji prijedlogu ministra Jeremića. 

Hrvatska u Pokretu nesvrstanih ima status promatrača, a u tom je svojstvu sudjelovala u srpnju na summitu pokreta koji se u održao u egipatskom Šarm El Šeiku. Hrvatsku je tada predstavljao predsjednik Stjepan Mesić kojega su iz MVPEI-ja obavijestili i o posljednjoj inicijativi pristigloj iz Srbije. Predsjednik Mesić smatra da ukoliko bi došlo do obilježavanja obljetnice Pokreta nesvrstanih da bi Hrvatska trebala sudjelovati kao jedna od zemalja sljedbenica, doznaje se iz Ureda predsjednika. Međutim, ta odluka nije na predsjedniku Mesiću budući da njemu istječe mandat i da će Hrvatska u vrijeme obilježavanja godišnjice imati novog predsjednika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene