Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je u petak kako Slovenija nema ni temelja ni razloga za pokretanje postupka protiv Hrvatske pred Sudom EU-a zbog neprovođenja arbitražne odluke o granici.

Galerija +0 Savudrijska vala (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

"Smatramo da Slovenija nema ni temelja ni razloga za pokretanje bilo kakvog postupka protiv Republike Hrvatske pred Sudom EU-a, zbog navodne povrede prava EU-a. Kao što je već ranije u nekoliko navrata rečeno, Hrvatska će znati na to odgovoriti", rečeno je u MVEP-u u povodu upućivanja pisma slovenske vlade Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Vezani članci Koronavirus U susjedstvu pozitivno dvije trećine testiranih, uzorke ne stižu obraditi, pa ih šalju u Njemačku Migranti ulaze u Poljsku Slovenski ministar: ''Ilegalne migracije treba rješavati uporabom svih sredstava, čak i ogradama''

Europska komisija u petak je potvrdila da je primila slovensko pismo te ga namjerava proučiti. "Ostajemo spremni za posredovanje kao što smo bili i ranije u ovakvim vrstama pravnih sporova", rekao je glasnogovornik Komisije Alexender Winterstein.

Slovenija namjerava tužiti Hrvatsku na temelju članka 259 Lisabonskog ugovora zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri, prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu. A ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU-a. Komisija može u izradi svoga stajališta pozvati obje strane da se očituju o pitanju spora.

Tužbe među članicama EU-a vrlo su rijetke, od šest pokrenutih postupaka, samo je jedan uspio kada je Francuska tužila Veliku Britaniju zbog postupaka vlasti te zemlje prema francuskim ribarima.

Države članice Europske unije mogu pred sudom tužiti jedna drugu, ali to moraju učiniti sporazumno, rekao je prije dva mjeseca Koen Lenaerts, predsjednik suda Europske unije pred kojim Slovenija najavljuje tužbu protiv Hrvatske. U razgovoru za ljubljanski Dnevnik 30. prosinca predsjednik suda EU-a sa sjedištem u Luksemburgu rekao je da su takve tužbe rijetke. "U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred sudom iznositi tužbu jedne države protiv druge. One to moraju učiniti sporazumno i ako se dogovore da će s time na sud, onda to mogu učiniti", kazao je Lenaerts. Nije želio pritom komentirati predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju