Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i počasnu konzulicu RH u Angoli, gđu Albino Assis Africano, koja je u kontaktu s lokalnim vlastima te joj je obećano da će biti redovito izvještavana o navedenom slučaju", navodi se između ostalog u odgovoru na upit DNEVNIK.hr-a.


O drami koju proživljavaju dvojica hrvatskih pomoraca, koji su zbog optužbi da su sudjelovali u ilegalnoj prodaji brodskog goriva već tri mjeseca zatočeni u Angoli, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Predrag Brazzoduro iz Sindikata pomoraca Hrvatske rekao je ranije da je ogorčen i ljut na državne vlasti jer su one, smatra, svoje građane ostavile na cjedilu, i to u dalekoj zemlji.

Vezani članci Prosvjedi u Kazahstanu U Kazahstanu je kaos, Ministarstvo se oglasilo o Hrvatima koji su tamo: "Svi su na sigurnom" Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman Milanovićeve izjave nazvao "pustim pričama", u utorak sjednica Vijeća: "Pred nama je ozbiljan posao"

Odgovor MVEP-a na upit DNEVNIK.hr-a o ovom slučaju prenosimo u cijelosti.

"Hrvatski državljanin V.M. koji plovi na brodu MV Sutton Tide, pod zastavom Vanuatu, obratio se e-mailom Veleposlanstvu RH u Portugalskoj Republici 27. ožujka 2017. godine, navodeći da je s hrvatskim državljaninom D. J. i cijelom posadom broda MV Sutton Tide raznih nacionalnosti zadržan u angolskoj luci Soyo te da su im oduzete putovnice.
 

Veleposlanstvo RH u Lisabonu nakon zaprimanja e-maila stupilo je u kontakt s Veleposlanstvom Republike Angole u Portugalu te im od tada uputilo četiri diplomatske note putem kojih su tražene informacije o predmetnom slučaju.

Veleposlanstvo RH u Lisabonu nakon zaprimanja e-maila stupilo je u kontakt s Veleposlanstvom Republike Angole u Portugalu te im od tada uputilo četiri diplomatske note putem kojih su tražene informacije o predmetnom slučaju. Veleposlanstvo Republike Angole u diplomatskoj noti od 7. lipnja izvješćuje da su dvojica hrvatskih državljana zadržani od 27. ožujka zbog sumnje u krijumčarenje i ilegalnu prodaju goriva te da slučaj vodi Državno odvjetništvo pri odjelu kaznene istrage Soyo.
 
Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i počasnu konzulicu RH u Angoli, gđu Albino Assis Africano, koja je u kontaktu s lokalnim vlastima te joj je obećano da će biti redovito izvještavana o navedenom slučaju. Također, Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i Delegaciju EU u Angoli koje će sukladno svojim mogućnostima pomoći u njegovu rješavanju. Veleposlanstvo je u kontaktu i s predstavnicima vlasnika broda, a u praćenje navedenog slučaja uključeni su i odvjetnik hrvatskog državljanina koji se obratio Veleposlanstvu, Stožer za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi pri MMPI RH te Sindikat pomoraca RH.

Djelovanjem djelatnika Veleposlanstva RH u Portugalu, zajedno s kolegama iz veleposlanstava državljana koji su također zadržani, hrvatskim državljanima i njihovim kolegama vraćene su putovnice.
 
Veleposlanstvo RH u Portugalu 17. svibnja 2017. godine zaprimilo je zamolbu da za osumnjičenike prevede formalni istražni zahtjev koji je datiran na 11. svibnja 2017. godine, a koju je izdalo Državno odvjetništvo Republike Angole, pri Gradskom sudu Soyo, prema kojem će se istražiti mogućnost postojanja kaznenog dijela zlouporabe povjerenja, odnosno kaznenog dijela kvalificiranog krijumčarenja. Hrvatski državljani trenutno se nalaze u 'nadgledanoj slobodi'; ne smiju napustiti teritorij Angole i obvezni su se jednom tjedno javiti nadležnom sudu do zaključenja postupka.

Veleposlanstvo RH u Lisabonu u stalnom je kontaktu s hrvatskim državljanima, prema kojima se angolske vlasti odnose korektno, a predstavnik brodara i dalje im plaća smještaj i prehranu u hotelu, imaju lokalnog odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik kao i zdravstvenu skrb.
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva RH u Portugalu i dalje će pružati svu potrebnu konzularnu pomoć hrvatskim državljanima u cilju njihove zaštite i što skorijeg rješavanja njihovog slučaja.
"

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju