Stotinjak stanovnika otoka Murtera na čelu s načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom blokiralo je u utorak ujutro na nekoliko minuta jadransku magistralu kod čvora Kapela, prosvjedujući zbog najave da će se na Murteru ukinuti "tim 1" Hitne pomoći, u čijem je sastavu i liječnik.


Medicinski "tim 1" je godinama djelovao u Tisnom, a sastojao se od liječnika, medicinske sestre i vozila. Prema najavi nove organizacije Tisno bi dobilo "tim 2", bez liječnika, a stanovnici otoka smatraju da je to nedostatno budući da do Hitne pomoći u Šibeniku imaju više od 40 kilometara.

Vezani članci Prosvjed protiv Bolsonara u Brazilu Deseci tisuća Brazilaca prosvjedovali protiv Bolsonara:"Ova vlada već je ubila više od 500.000 ljudi" Protuprosvjed Hodu za život - 1 Protivnici Hoda za život pozvali građane da ih podrže: "Ako ne možete na ulicama, obucite nešto crveno, stavite nešto crveno u prozor, na balkon, u auto..."

Prosvjednici su magistralu blokirali noseći transparent "Tko će ljude imati na duši", "Hitna neće s otoka" i sl. Osobito ih, kako navode, smeta što su prema novoj raspodjeli Vodice dobile "tim 1", iako su od Šibenika udaljene 20-ak kilometara.

Klarin je istaknuo kako je tijekom ljetnih mjeseci više od 30 tisuća ljudi na otoku Murteru i pozvao ministra zdravlja da promijeni odluku, kako se ne bi ponavilo da, kao 2012. godine, za ozlijede djeteta ili hitne slučajeva sa starijim ljudima čekala Hitna po nekoliko sati.

Najavio je nove prosvjede ako se odluka ne promijeni, a i prosvjede pred vodičkom gradskom upravom budući da su Vodičani, istaknuo je, Murterinima "ukrali hitnu".

Murterini su se razišli, a o novim okupljanjima odlučit će nakon reakcije Ministarstva. (Hina)