Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MUP istražuje eko-incident u Sisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Sisku i vještaci Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a obavljaju očevid na pogonu Rafinerije nafte na kojem se jučer popodne dogodio kvar zbog čega je mazutni oblak pao na dio tvorničkoga kruga i obližnje parkiralište, a loživo ulje završilo u kanalizaciji i Kupi.

Na pogonu KP-4 u sisačkoj Rafineriji nafte jučer je oko 15,15 sati, po policijskom priopćenju, popustio sigurnosni ventil na peći. Na mjesto događaja izišli su vatrogasci, članovi županijskog Eko-stožera, županijski inspektor za zaštitu okoliša i policijski službenici koji su zapečatili ventil.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Onečišćenje U Sisku jučer deset puta veće zagađenje od dozvoljenog Slika nije dostupna Udruga oboljelih od karcinoma podnijela više od 50 tužbi protiv Ine

Od glavnoga državnog vodopravnog inspektora Željka Makvića doznaje se da je inspekcija jutros nadzorom na Kupi u Sisku utvrdila da nema novih dotoka onečišćenja, niti posljedica za okoliš nakon jučerašnjeg kvara . 

"Onečišćenje je zadržano unutar brane i čišćenje je u tijeku", izjavio je Makvić. Glavni državni vodopravni inspektor sinoć je rekao da je žurnom intervencijom stručnjaka i postavljanjem brana spriječeno veće onečišćenje vodotoka.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić danas je na novinarski upit izjavio da će grad Sisak od Uprave INA-e d.d. Zagreb zatražiti očitovanje o kvaru koji se jučer dogodio u Rafineriji nafte u Sisku te da odgovorni za taj kvar snose i sankcije".

"Ako je kvar nastao zbog zastarjelosti pogona, znači da smo bili i da jesmo u pravu kad tražimo da se Rafinerija modernizira te da se ubrzano modernizira taj pogon", rekao je Pintarić. Ako je kvar izazvan ljudskom grješkom, po Pintarićevim riječima, grad Sisak će, također tražiti da se utvrdi tko je za to odgovoran i da za to odgovora".

Sisački eko aktivisti upozoravaju javnost na starost postrojenja rafinerije

Sisačka eko akcija, povodom jučerašnjeg kvara na postrojenju Rafinerije nafte Sisak, otvorenim je
pismom upozorila javnost da se 'zbog starosti postrojenja u sisačkoj Rafineriji u budućnosti mogu očekivati sve češći ekološki incidenti' te je pozvala 'Upravu i vlasnike Ine da ulože dodatna sredstva u modernizaciju samih instalacija u sisačkoj Rafineriji'. 

eko aktivisti, okupljeni u udruzi osnovanoj nakon
prekomjernih onečišćenja okoliša iz industrijskih postrojenja u siječnju ove godine, podsjećaju da je 'Inin prošlogodišnji profit bio 831 milijun kuna' , te postavljaju pitanje 'gdje će taj profit završiti ako se ne uloži u modernizaciju rafinerija, u što se kunu vlasnici - MOL i Vlada'.

'Svim je stručnjacima jasno kako niti Claus postrojenje, kada bude u funkciji, u budućnosti neće spriječiti ovakve incidente, jer se oni zbivaju na cijevima, ventilima i pećima starima više od 30 godina, a koji se nakon svakoga kvara samo saniraju, umjesto da se zamijene kompletne instalacije', ističe se u otvorenom pismu SEA-e.

Sisačka SEA je 'pozvala Vladu da učini dodatne napore i uloži dodatna sredstva upravo na zamjeni starih instalacija i ventila u vrijeme remonta sisačke Rafinerije u svibnju ove godine, jer se profit Rafinerije nafte Sisak, zarađen i u Sisku, treba vratiti u sisačku rafineriju'.

Napomenuli su kako je 'nadoknada štete građanima Siska za onečišćenja okoliša Inina obveza, a ne znak njezine dobre volje, jer je nepobitno da je Ina krivac za eko incident koji se jučer dogodio'.

Također je SEA upozorila da je 'vodopravna inspekcija jučer
ustvrdila kako je riječ o malom zagađenju vodotoka Kupe'.

'Amaterske snimke, koje su napravili ribiči, govore o tome kako je naftna sirovina u Kupu istjecala 20-ak minuta prije nego je Ina pokrenula akcije sprječavanja daljnjeg onečišćenja te da je riječ o većoj količini derivata koja je završila u vodotoku Kupe i dalje, njezinim utokom, u Savi. Masna mrlja noćas je prošla Savom kroz sisačku Posavinu', navodi SEA. Sisački eko aktivisti, ističe se u otvorenom pismu, 'dostavit će snimku zagađenja policiji i očekuje sankcije za odgovorne osobe'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene