Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinut štrajk pirotehničara

"Mungosi" potpisali kolektivni ugovor čime su im ispunjeni zahtjevi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mungosi su potpisali kolektivni ugovor kojim su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto te 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža.

Predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos d.o.o. potpisali su u srijedu u Okučanima kolektivni ugovor u nazočnosti premijera Thomira Oreškovića i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, čime je i službeno prekinut štrajk tridesetak pirotehničara.

Pročitajte i ovo Vlada RH Većina prihvatila ponudu Vlada donijela odluku o povećanju osnovice plaća i drugih materijalnih prava u javnim i državnim službama Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Ugovor su u zgradi Općine Okučani, gdje su ih ugostili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i načelnik općine Okučani Aco Vidaković, potpisali Mario Iveković u ime Novog sindikata, Dalibor Stanar u ime Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja i direktor Mungosa Damir Magdić. Pirotehničari su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto te 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža.

"Mungosi" su štrajkali od 5. do 8. srpnja, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješno završenog postupka mirenja i neprihvaćanja njihova zahtjeva za povećanje plaće na 15 tisuća kuna bruto i dodatak od pola posto za godinu dana staža.

Sindikalist Iveković nakon potpisivanja je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i granski kolektivni ugovor za sve pirotehnicare koji rade u privatnim tvrtkama, njih oko 600.

„Svi su oni zaslužili ove uvjete koje smo dogovorili za 'Mungose'“, naglašava Iveković te izražava nadu da će premijer Orešković i ministar Orepić održati obećanje i pomoći u pregovorima za granski KU.

„Do sada smo imali loše iskustvo s Hrvatskom udrugom poslodavaca, ali upravo zato što su oni uvijek govorili da im netko - vlade, ministarstva, ne znam tko, treba dati nekakva jamstva“, dodao je.

Ističe kako bi bilo dobro da granski KU stupi na snagu s početkom iduće godine jer se na kraju ove raspisuju natječaji za iduću godinu, a novaca, kaže, za razminiranje definitivno ima, i za ovu i za iduću godinu.

Premijer Orešković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora i odao priznanje pirotehničarima, „dečkima koji svaki dan stavljaju svoj život u opasnost da bi razminirali Hrvatsku“.

Najavio je da će Vlada dati potporu i drugim tvrtkama koje se bave razminiranjem u procesu izrade granskog KU.

Ministar Orepić ističe da će se tim granskim KU-om „štititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji na kojekakve načine žele izvući novce“.

U ovom trenutku, navodi ministar, kod pirotehničara imate odnos da jedan radi, a dvojica crpe te ljude koji rade. „Mi ćemo te odnose promijeniti“, poručuje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene