Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za svakog ponešto

Građani hrle na Noć muzeja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 18 sati pa sve do jedan u noći u više od 40 hrvatskih gradova stotinjak muzeja posjetiteljima otvaraju svoja vrata.

Večer protječe u znaku umjetnosti, u tijeku je noć muzeja, manifestacija zbog koje će brojni građani ponoć dočekati izvan svojih domova. U više od sto muzeja i galerija u četrdeset hrvatskih gradova odvijaju se posebni programi, koncerti izložbe i to besplatno, sve do jedan ujutro.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok

Nova mumija izložena je u zagrebačkom arheološkom muzeju, ženska osoba starija od 40 godina, poklon publici povodom noći muzeja. ‘Saznali smo najprije da je mumija egipatska, čak znamo i približno vrijeme, četvrto stoljeće prije Krista. Ima i nekih neobičnosti. Ima recimo tragove drva koji su nađeni u lubanji koji su služili za izvlačenje mozga kroz nos', rekao je Ante Rendić Miočević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu.

U noći muzeja za posjetitelje se otvaraju vrata zagrebačke pivovare, toči se i pivo. ‘Riječ je o prostoru, tvorničkom industrijskom krugu sa kraja 19. st. koje ima obilježje industrijske baštine. To su autentični pogoni djelomično prenamijenjeni', kaže Goran Arčabić iz Muzeja Grada Zagreba.

 Unatoč debelom minusu, u zagrebačkom muzeju suvremene umjetnosti vlada prava navala. Brojni su građani odlučili krenuti u pohod otvorenim muzejima, a najveći broj, barem kako to sada izgleda, odlučio se upravo za Muzej suvremene umjetnosti, jer je ovo najnoviji, ali i najveći zagrebački muzej, koji i može primiti daleko najveći broj posjetitelja. Ovdje se doista ima što za vidjeti, 12.000 djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Iako prvi put sudjeluju u manifestaciji dobro su se pripremili pored izloženih djela stoje autori s kojima se može porazgovarati. Večer će u  ateljeu ovdje u muzeju provesti i kipar Ivan Kožarić. U 23 sata najavljen je koncert Bambi molestersa. Ipak, kažu i sami zaposlenici muzeja, najveći broj građa doći će zbog tobogana, umjetničke instalacije Carstena Hoellera kroz koju će izići iz ovog muzeja i krenuti u neki drugi. Peta je ovo noć muzeja u Hrvatskoj.

Da se građani ne bi smrzavali u velikom broju hrvatskih gradova organiziran je i javni prijevoz, autobusi koji zainteresirane voze u otvorene muzeje. Posebno zanimljivo je u Zadru gdje se građani mogu provozati u izloženim oldtimerima. Muzeji su otvoreni u Osijeku i Splitu i ostalih 40-ak hrvatskih gradova koji sudjeluju u noći muzeja posebnim programima, predstavama. Nakon pet godina manifestacije muzeji natječu tko će imati bolji program, kako se dodvoriti gostima. Tako će se paziti i da se građani koji čekaju u redovima ugriju uz čaj ili vino, u Zagrebu se planira i vatromet. Programi traju jedan ujutro, ako bude gužve možda i duže. Treba se dobro obući.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene