Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika provedbi reformi

Poslodavci Vladi: A investicije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga poslodavaca prozvala je Vladu da nije provela prave reforme te da je unatoč obećanjima povećala ukupno porezno opterećenje. Također, poduzetnici se protive uvođenju poreza na nekretnine u vrijeme krize jer tvrde da će takav namet samo pogoditi građevinski sektor koji je ionako u teškoj situaciji.

Vlada je od poslodavaca dobila jednu od najsnažnijih krtika od početka mandata. Očuvanje kreditnog rejtniga je priznato, no ostale zamjerke su jasno adresirane na Banske Dvore. 'Možemo reći da nema reformi ili barem mi ne vidimo. Prošlo je 11 mjeseci bez jasnih rezultata restrukturiranja javnih poduzeća. Nema javnih investicija ili nema uopće investicija', rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mizerija Evo koju su ocjenu Vladinoj ekonomskoj politici dali menadžeri Slika nije dostupna Poslodavci upozoravaju 'Vladine su smjernice zabrinjavajuće, stanje je blizu alarmantnog'

Glavni problemi više od tri stotine domaćih poslodavaca su visoki porezi i doprinosi , nelikvidnost i kruto radno zakonodavstvo. No i predloženi porez na nekretnine je problem za poslodvace.

'Smatramo da porez na nekretnine ima smisla dugoročno gledano međutim sada kad smo u krizi mislimo da nije pravi trenutak za uvođenje poreza naročiti imajući u vidu njegovu kompleksnost', rekao je Ivica Mudrinić. Tu je i činjenica da bi pogodio i građevinare koji su u problemima, jer procjenjuje da su vlasnici velikog broja neprodanih stanova upravo oni, a ne banke koje su ih kreditirale.

>> HUP zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak

No, bankari o porezu zasad samo diplomatski. 'Banke nemaju još stava jer su brojevi tek izašli, to je sve još uvijek friško. One će proanalizirati, vidjeti i sudjelovati konstruktivno u javnoj raspravi sa svim ostalim dionicima u Hrvatskoj', rekao je Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

No predstavnci građevinara već imaju definiran stav o porezu na nekretnine. 'Ovo sve što se najveštava kako se priprema odbija totalno interes od investiranja u stambenu izgradnju', rekao je Zdenko Karakaš iz HUP-a. Dopdao je da su građevinari već kažnjeni jer stanove ne mogu prodati i zadnje što im treba je novi porez.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene