Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon izvršene obdukcije tijela mrtvog novorođenčeta, pronađenog jučer kod plaže u Dugom Ratu, patolog splitske Kliničke bolnice dr. Antonio Alujević izjavio je kako je dijete, najvjerojatnije, bilo rođeno živo te da je smrt nastupila gušenjem.


- Riječ je o ženskom novorođenčetu koje je donešeno, dakle bilo je sposobno za izvanmaterični život, i najvjerojatnije je rođeno živo, no to tek treba potvrditi histološkim analizama. Uzrok smrti je najvjerojatnije gušenje, kazao je dr. Alujević. Dodao je kako se "teško izjasniti o dužini života, a starost tijela procjenjuje se na 24 do 48 sati".

Vezani članci Prosvjedi u Španjolskoj - 2 Tuga i bijes građana, tisuće provjeduju: Tijelo curice pronađeno vezano sidrom na dnu mora, spasioci tragaju za njenom jednogodišnjom sestrom Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku 02 Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: "Majka je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta"

Na tijelu su utvrđene određene ozlijede nastale, najvjerojatnije, nakon smrti, djelovanjem morskih organizama i životinja, iako nije bilo dugo u moru.

Dječje tijelo pronađeno je jučer u blizini plaže kod Dugog Rata, 2 do 3 metra od obale, u vreći, najvjerojatnije, za krumpire u kojoj je bio i kamen.

Vreću prekrivenu kamenjem uočio je jedan mjesni ronilac iz koje je, kada ju je pomaknuo, ispala ruka, te je o pronalasku oko 15 sati izvijestio policiju.

Policija provodi istragu radi pronalaska majke te utvrđivanja ostalih okolnosti i počinitelja kaznenog djela - čedomorstva.

Glasnogovornica PU splitsko - dalmatinske Marina Kraljević Gudelj pozvala je mještane Dugog Rata i okolice da se ako imaju informacije o identitetu rodilje i bilo kakva saznanja o slučaju jave u najbližu policijsku postaju ili na telefon 92.

Molba je upućena i svom medicinskom osoblju i liječnicima u bolnici, domovima zdravlja i privatnim ordinacijama te djelatnicima centara za socijalnu skrb, kao i nastavnicima i profesorima s ovog područja da svojim možebitnim saznanjima o rodilji ili počiniteljima pomognu u kriminalističkoj obradi.