Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o radu

Mrsić: Uvođenjem fleksibilnog radnog vremena povećat ćemo konkurentnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matični saborski Odbor za rad raspravljao je o Zakonu o radu. Svoje su rekli i ministar rada Mirando Mrsić, ali i predstavnici sindikata te stručnjaci.

'Kad govorimo o reformi radnog zakonodavstva moramo imati neke stvari u vidu. Hrvatska ima visoku nezaposlenost u ovom trenutku preko 370.000 nezaposlenih imamo vrlo nisku stopu zaposlenosti. Zemlja koja nam je ideal kada govori o tome zemlje kao Njemačka, Austrija i Nizozemska imamo preko pedeset posto zaposlenih. Cilj nam je da povećamo zaposlenost i da do 2020. godine dođemo na šezdeset posto zaposlenih', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Ministar je rekao i kako zakonodavstvo nije presudno, ali je važno za postizanje konkurentnosti da se pokrenu investicije, dođu investitori i da se otvaraju radna mjesta. Kaže i kako je procedura za prilagodbu poslodavca na nove okolnosti na tržištu preduga.

Cilj izmjena Zakona o radu je očuvanje postojećih radnih mjesta, omogućavanje investicija, te olakšavanje prilagodbe poslodavaca, rekao je ministar i obećao da radnici neće raditi dulje od 40 sati tjedno, a ako i budu (do 48 sati) to će im biti plaćeno.

Mrsić stao u obranu Zakona o radu: 'Najave 'grčkog scenarija' nikome ne donose dobro'

'Jedna naša tvrtka koja proizvodi žarulje trebala je u dva tjedna riješiti narudžbu. Po našim zakonima ima samo dvije mogućnosti - otkazati narudžbu jer zbog radnog vremena ne može to ispuniti ili svjesno kršiti zakon i raditi dulje i moliti Boga da ne dođe inspekcija. To je onaj život koji pretačemo u zakon', rekao je ministar.

Osvrnuo se i na agencije za privremeno zapošljavanje. Ustvrdio je kako one kod nas nisu ni približno razvijene kao u Europi, ali da postoje, međutim nitko ih do sad nije kontrolirao. 'Mi smo sad dobili nadležnost i uskoro ćemo imati rezultate njihovog rada', dodao je Mrsić i rekao kako smatra da se fleksibilnim radnim vremenom može povećati konkurentnost.

Još jednom je ponovio kako novi zakon neće smanjivati prava radnika te da se ovim zakonom čuvaju radna mjesta.

Predsjednik nezavisnih Hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, izrazio je nezadovoljstvo s izmjenama Zakona o radu. 'Sve sto je rekao minstar ne stoji već se pokušava izmanipulirati zastupnike i javnost. To ništa neće promijeniti, ništa vezano za zapošljavanje već će radnicima dodatno otežati život i rad', rekao je Sever te dodaje da se izmjenama Zakona omogućava da radnici rade i više od 56 sati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene